Låt ledarsidorna bestämma över barnen

Eller så kan vi låta familjernas egna preferenser styra. Finns det föräldrar som upplever ett behov av att kunna anlita någon som rycker in när barnen är småkrassliga är det bra om vabbandet kan överlåtas även till någon som inte är nära släkt eller vän till familjen.

I veckan föreslog två folkpartistiska politiker, Cecilia Wikström och Lars Markstedt, att ett system med kommunalt finansierade barnvårdare borde införas. Tanken är att föräldrar i stället för att vara hemma och vabba – eller vobba (vabba+jobba) – ska kunna anlita en barnvårdare som är hemma och tar hand om sjuka barn.

Hos borgerliga ledarsidor har mottagandet varit minst sagt svalt. Maria Ripenberg i UNT anser att det vore ett kliv bakåt :”jag tror inte, som Cecilia Wikström, att de sjuka barnen skulle tycka att detta vore ’jättekul'”. Maria Björk Hummelgren i Corren vet att ”de flesta föräldrar föredrar nog vob och lite dåligt samvete framför barnavårdare till sina sjuka små”. Mattias Holmström skriver i Barometern: ”Det stora problemet i dag är att föräldrar spenderar för lite tid med sina barn”. Och Sanna Rayman på Svenska Dagbladet uppger att: ”mitt intryck är att många verkligen vill ta hand om sina små när de är krassliga”.

Visst kan man ha synpunkter på motiven till den föreslagna reformen: Fler i arbete, ökade skatteintäkter, staten sparar pengar, företagen slipper störningar i verksamheten. Det är en slags arbetslinje i kubik där samhällsekonomiska nyttokalkyler går före allt.

Så här ser det ut. Alla har sina favoritlösningar i familjepolitiken. Alla tycks veta vad som är bäst för barnen och vad som behövs. Nattis, dagis, fritids och nu sjukis.

En radikal tanke vore att istället låta familjernas egna preferenser styra. Finns det föräldrar som upplever ett behov av att kunna anlita någon som rycker in när barnen är småkrassliga är det bra om vabbandet kan överlåtas även till någon som inte är nära släkt eller vän till familjen.

Det, eller så kan vi överlåta åt ledarsidorna att avgöra vad som är bäst. De vet: Det är ju så mysigt att vara hemma med barnen! Ni tillbringar ändå för lite tid ihop!

Maria Eriksson är chefredaktör för Svensk Tidskrift.