Kommunpolitikernas Big Five

Vad är det som driver kommuner att satsa på dyra, riskabla och spektakulära projekt? På samma sätt som det finns en Big Five för jägare och safariturister, så verkar det finnas en Big Five för kommunalpolitiker.

I veckan var det premiär för Slöseriombudsmannen Martin Borgs nya film Någon annan betalar. I filmen visar Borgs upp höjdpunkter, eller snarare skräckexempel, från boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar. Borgs kör runt i landet och tittar på dyra och mer eller mindre misslyckade projekt såsom osäljbara medeltidskoggar, tomma idrottsarenor, ett öde turistcenter för att studera storsjöodjuret, en övergiven upplevelsepark med medeltidstema mm. Det som gör filmen så stark är att Borgs också ställer ansvariga beslutfattare mot väggen. Bortförklaringarna är dåliga och en del vågar inte ens svara utan lägger bara på luren.

I dessa tider då det hävdas att offentliga resurser inte räcker till vård, skola och omsorg så har Martin Borgs tyvärr hittat en lång rad med skrämmande exempel där främst kommuner slösat bort skattepengar på misslyckade projekt.

Självklart skulle man önska att våra skattepengar användes förnuftigare. Och visst är det lättare att i efterhand hitta projekt som inte levde upp till förväntningarna.

Men varför gör de så här med våra skattepengar? I en del fall handlar det troligen om en välmenande ambition att sätta kommunen på kartan, ofta kombinerat med glädjekalkyler och i en del fall säkert ren dumhet. Sen förekommer nog korruption även i Sverige. Det är ju ”någon annan som betalar”.

Vad är det då som driver kommuner att göra dessa dyra, riskabla och spektakulära projekt? Kanske bottnar det i samma samlarbeteende som när storviltjägare jagar troféer att visa upp för andra jägare. På samma sätt som det finns en Big Five för jägare och safariturister, så verkar det finnas en Big Five för kommunalpolitiker. Vilken kommunpolitiker vill inte stoltsera med en delfinal i melodifestivalen, en multiarena, ett äventyrsbad, ett eget bio/avfalls-kraftvärmeverk eller ett kongresscentrum som kan arrangera en partikongress för ett större riksdagsparti?

Enda sättet att ifrågasätta dessa projekt är att vi väljare säger ifrån. Hur många ”Big Five” finns i Din kommun? Behövs de verkligen?

Delar av filmen ”Någon annan betalar” kan redan ses på Youtube och Facebook och den 4 september blir det webpremiär. Se den! Håll utkik på www.martinborgs.se

Anders Ydstedt är styrelseordförande i Svensk Tidskrift.