Klar ledning men många varningstecken för BidenDen demokratiske presidentkandidaten Joe Biden har i de flesta opinionsmätningar en klar ledning över den sittande republikanske presidenten Donald Trump. Många kan tro att Biden därmed kan vara säker på att bli USA:s nästa president. Men det finns varningstecken för hans kampanj, skriver Örjan Hultåker.

Just nu leder Biden nationellt i RealClearPolitics sammanvägning av opinionsmätningar som publicerats mellan 31 augusti och 9 september.

Bidens ledning är 7,5 procentenheter, 50,5 procent mot Trumps 43,0. Biden har haft ledningen i alla RealClearPolitics opinionssammanställningar sedan oktober i fjol när de började göra sådana. Joe Bidens ledning har varierat mellan 11,5 procent som mest och 4,0 procent som minst.

Många kan tro att Joe Biden därmed kan vara säker på att bli USA:s nästa president. Men det finns varningstecken för hans kampanj.

Det är också viktigt att komma ihåg att Hilary Clinton hade en klar ledning över Donald Trump i RealClears sammanvägningar varje dag från och med den 11 september fram till och med valdagen den 8 november 2016. Hon hade också ledningen i många av de nyckelstater som Trump vann och därmed säkrade vägen in i Vita Huset.

Här är några anledningar till oro för Joe Bidens och den demokratiska presidentvals­kampanjen.

De flesta tidningar och nyhetskanaler tar klart ställning mot Donald Trump inte bara i sina kommentarer utan även i nyhetsförmedlingen finns den en klar anti Trump bias. Det leder till att det finns en norm i delar av den amerikanska väljarkåren att det är fult att gilla Trump och att man skall uttrycka sympati för Joe Biden. Det finns då en risk att den normen även påverkar väljarbarometrar.

Monmout University ställde mellan den 3 och 8 september två frågor,

  • Do you think there are so-called secret voters in your community who support Donald Trump but won´t tell anyone about it, or not really?
  • Do you think there are so-called secret voters in your community who support Joe Biden but won´t tell anyone about it, or not really?

Det var 27 procent som svarade att det finns många sådana hemliga röstande som stöder Donald Trump. Det var bara 9 procent som trodde att det fanns många hemliga röstande som stödde Joe Biden.

Många av Joe Bidens sympatisörer tvekar också huruvida han kommer att vinna presidentvalet. Donald Trumps supportrar tror i större utsträckning på sin kandidat som vinnare.

 I månadsskiftet augusti/september ställde Yougov frågan om vem intervjupersonerna tror blir vinnare i presidentvalet. Av dem som själva tänker rösta på Joe Biden är det två av tre (69 procent) som tror att han vinner. Av dem som tänker rösta på Donald Trump är det fem av sex (86 procent) som tror att han vinner.

I USA talar man om Bandwagon-Effect, dvs. att väljarna hoppar på segervagnen. Den effekten kan vara ett hot mot Joe Biden också om hans supportrar tror att han förlorar och att det inte är någon idé för dem att gå och rösta.

Kampanjen har hittills präglats av negativt kampanjande, det vill säga de främst och mest upprepade budskapen har varit kritik mot motståndaren som ett hot mot USA:s framtid och medborgarnas välfärd.

Yougovs undersökning visar att av dem som avser rösta på Joe Biden är det bara en minoritet (37 procent) som gör det för att de gillar honom. En majoritet av dem som tänker rösta på Joe Biden gör det för att de är emot Donald Trump och inte vill ha kvar honom som president.

När det gäller entusiasm för att rösta på sin presidentkandidat är Trumps supportrar mer entusiastiska än Bidens. Av dem som tänker rösta på Trump är 60 procent extremt entusiastiska. Av Bidens supportrar är det 42 procent som svarar detsamma.

Frågan har betydelse för mobilisering inför valet. Det är ett genomgående problem att konservativa väljare (57 procent) är extremt entusiastiska för sin kandidat i större utsträckning än liberala (amerikansk vänster) (41 procent) och moderata mittenväljare (41 procent).

De flesta (81 procent) som avser att rösta på Donald Trump gör det för att de är för honom. Bara en liten minoritet (17 procent) röstar på Trump som en röst emot Joe Biden.

Bara en av fem (19 procent) har en helt tydlig bild av hur Joe Bidens politik kommer att bli. Och det gäller även en tredjedel (34 procent) av dem som säger att de skall rösta på Joe Biden.

I 1992 års presidentvalskampanj hade den segrande Bill Clinton en rådgivare vid namn James Carville. För att peppa Clintons valarbetare myntade han begreppet, It´s the economy, stupid.

Det har sedan blivit ett bevingat ord och ett återkommande tema i amerikanska valkampanjer: Valen avgörs av den ekonomiska utvecklingen och hur man tror att kandidaterna kan leverera därvidlag.

Ekonomin är mycket viktig enligt 68 procent av Yougovs intervjupersoner. USA:s ekonomi har drabbats hårt av Coronapandemin och i april var arbetslösheten 14,7 procent i USA. Men amerikansk ekonomi har en dynamik och flexibilitet som saknas i Europa.

Redan i augusti hade arbetslösheten nästan halverats till 8,4 procent samtidigt som den låg kvar på höga nivåer i Europa. Om den trenden skulle fortsätta och arbetslösheten återvända till nivån innan pandemin slog till (3-4 procent) så skulle det kunna gynna Donald Trump.

Många (46 procent) av dem som nu tänker rösta på Joe Biden är nu mycket eller något oroliga för att förlora jobbet.

Sammanfattningen är att Joe Biden leder i opinionsmätningarna på samma sätt som Hillary Clinton gjorde 2016. Men, det innebär inte att Joe Biden med någon som helst säkerhet blir den 46:e presidenten i USA.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare vid SKOP