Jämt inför första duellenPå tisdag den 29 september är det i USA dags för den första av tre debatter mellan den sittande republikanske presidenten Donald Trump och den demokratiske utmanare förre vicepresidenten Joe Biden. Tv-debatten hålls i Cleveland, Ohio som är en av de nyckelstater som kan komma att avgöra valet, skriver Örjan Hultåker.

Enligt den senaste opinionsundersökningen från Quinnipiac University leder Joe Biden med 48 procent mot 47 procent för Donald Trump i den delstaten. Den skillnaden ligger givetvis inom den statistiska felmarginalen och det är helt öppet vem som kommer att vinna delstatens 18 elektorsröster; vinnaren får alla röster.

Det finns ett etablerat uttryck ”As Ohio goes, so goes the nation” och det sägs att ingen republikansk presidentkandidat har vunnit Vita Huset utan att vinna i Ohio.

Inför debatten har Joe Biden ledningen i de flesta nationella opinionsundersökningar som täcker hela USA. Enligt RealClear Politics leder han med 6,5 procentenheter över Donald Trump (49,5 mot 43,0). Det är dock inte en ledning som räcker för att presidentvalet kan anses avgjort.

Debatten på tisdag leds av Chris Wallace som är nyhetsankare på Fox News och bland annat leder programmet Fox News Sunday. Inför valet 2016 var han moderator för den tredje TV-debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Och fick efteråt beröm från båda kampanjerna för sitt sätt att ställa tuffa frågor till båda kandidaterna.

Många som brukar kritisera Fox News undantar Chris Wallace från den kritiken. Så sent som i juli i år gjorde Wallace en intervju med president Trump och fick efteråt beröm från flera håll för sitt sätt att faktagranska presidenten genom att påpekar när denne kom med felaktiga uppgifter.

Chris Wallace tillhör den journalistiska aristokratin inom amerikansk journalistik. Han pappa Mike Wallace var under flera decennier en skicklig intervjuare i CBS 60 Minutes. Efterföräldrarnas skilsmässa blev dåvarande presidenten för CBS News hans bonuspappa och styvfar.

Oberoende om vad man tycker om TV-kanalen Fox som av många beskrivs som högervriden så bör man förvänta sig en kompetent och opartisk debattledare som är mycket mån om sitt eget rykte

Tisdagens första presidentdebatt kommer att ha sex ämnen som har valts av debattledaren, men presidentkandidaterna kommer säkert oberoende av val av debattämnen att ett flertal gånger försöka leverera vad de tror är deras bästa argument.

De sex ämnena är

  1. The Trump and Biden records
  2. The Supreme Court
  3. Covid-19
  4. The economy
  5. Race and Violance in our Cities
  6. The Integrity of the Election

Under samtliga ämnen kan vi räkna med att båda kandidaterna kommer att försöka beskriva varandra som på alla sätt olämpliga för presidentämbetet.

När det gäller det första ämnet om historiken är det inte bara en fråga om vilka felaktiga beslut som de fattat i sina ämbetsutövningar utan vi kan räkna med att presidenten kommer att kritisera Joe Biden för att han sonen Hunter Biden fick ett styrelseuppdrag i det påstått korrupta ukrainska gasbolaget Bursima, ett uppdrag som han påståtts fått pga att pappan var vicepresent. Det var Donald Trumps påstådda påtryckningar mot den nuvarande ukrainske presidenten som ledde fram till att han ställdes inför riksrätt i senaten.

Högsta domstolen, The Supreme Court, har under den senaste veckan seglat upp som en viktig fråga efter domaren Ruth Bader Ginsburgs död. Hon utnämndes under Bill Clinton’s presidentperiod och var den mest liberala av de sju domarna i Högsta domstolen.

Hennes död gör att Donald Trump har möjlighet att nominera sin tredje konservative kandidat under sin första presidentperiod, vilket är unikt. Det ger honom en möjlighet att ge domstolen en konservativ majoritet under flera kommande decennier eftersom domarna välja på livstid.

Demokraterna vill att valet av domare skall skjutas upp så att denne nomineras efter att en ny presidentperiod har inletts. Men Donald Trump avser att göra sin nominering redan kommande veckoslut. År 2016 blockerade senatens republikanska majoritet den libarala kandidat som Barak Obama hade nominerat vilket gav Donald Trump möjlighet att nominera en konservativ domare i stället.

Frågan om Högsta domstolens sammansättning är en viktig fråga för en grupp republikanska väljare som ogillar Donald Trumps stil och många av hans beslut i övrigt.

Kritiken mot Donald Trumps hantering av covid-19 pandemin har varit stenhård från både demokraterna och många media. Donald Trump påstås vara personligt ansvarig för att över 200 tusen personer har dött i USA pga pandemin.

Många av argumenten kommer att handla om för- och nackdelar med ansiktsmasker och vaccin. Presidenten har beskyllts för att påverka ansvariga smittskyddsmyndigheter att godkänna ett vaccin före valdagen trots att det inte bevisats vara säkert. Andra har beskyllt Joe Biden och Demokraterna för att vilja försena ett vaccin.

Ekonomin brukar vara den politiska fråga som har störst betydelse för utgången av presidentval i USA. Bill Clintons kampanjstab myntade uttrycket ”It’s the ecomomy, idiot”.

På grund av av pandemin och nedstängningar har arbetslösheten ökat i USA liksom i andra länder även om månadsstatistiken visat på en halvering av antalet arbetslösa från juni till augusti. Mycket kan hända i den amerikanska ekonomin fram till valdagen, både försämringar och förbättringar och kandidaterna kommer troligen att ge helt olika och även motsägelsefulla beskrivningar av det ekonomiska läget.

Kopplat till ekonomin är frågan om relationen till Kina där kandidaterna kan komma att beskylla och svartmåla varandra.

Rasfrågan har seglat upp som en viktig fråga efter polisens dödande av svarta och Black Lives Matter-rörelsen. Det bör gynna Demokraterna och Joe Biden som leder stort bland svarta och andra minoritetsgrupper som han behöver mobilisera för att vinna valet.

Kopplad till rasfrågan är våldet i storstäderna och de upplopp som skett med bland annat dödade poliser. Det är en tragisk utveckling som kan gynna republikanerna och Donald Trump bland vita väljare som tycker illa om hans stil men oroas av våldet.

Vissa grupper i USA har argumenterat för minskade ekonomiska resurser och anslag till polisen. Donald Trump har beskyllt Joe Biden för att dela den ståndpunkten, vilket Joe Biden kraftigt förnekar.

Valresultatets integritet har aktualiserats av coronapandemin. Det gäller bland annat poströstning som kritiserats hårt av Donald Trump med argumentet att det leder till valfusk. Det gäller också farhågor för att valresultatet inte kommer att bli klart på valnatten utan först långt efteråt, till och med att det kanske aldrig blir klart i vissa delstater. Donald Trump kritiseras av motståndarna för att han vid en förlust inte vill lämna över makten till en segrande Joe Biden.

De ämnen som debattledaren Chris Wallace har valt inför den första debatten hör till dem som väljarna anser vara viktigast, men demokratiska och republikanske väljare gör helt olika prioriteringar, enligt bland annat Quinnipiac University.

Bland demokratiska väljare är coronavirus (24 procent) den viktigaste frågan nära följd av rasfrågan (20 procent). Bland de demokratiska väljarna är ekonomin (7 procent) samt lag och ordning (2 procent) långt ned på listan över de viktigaste valfrågorna.

Republikanska väljare gör helt andra prioriteringar. För dem är ekonomin (39 procent) samt lag och ordning (31 procent) de viktigaste valfrågorna. Det är bara ett fåtal som tycker att coronavirus (2 procent) eller rasfrågan (2 procent) är viktigast.

Oberoende väljare som inte är registrerade för vare sig demokraterna eller republikanerna prioriterar ekonomin (29 procent) som den viktigaste frågan. Men såväl lag och ordning (17 procent), coronavirus (14 procent) som rasfrågan (13 procent) prioriteras som den viktigaste frågan av personer som inte är anhängare av något parti.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare vid SKOP