Ja till självständigt Skottland
Inte bättre tillsammans

Ett självständigt Skottland kan bli en mer demokratisk nation och fortsätta att vara en del av EU även om Storbritannien går ur. Det skriver Eiran Cooper, svensk-skotte som inte tycker att det är bättre tillsammans.

Nästa vecka, den 18 september, går skottarna till valurnorna för att ge sitt svar på frågan ”Borde Skottland vara ett självständigt land?”

Länge har det sett ut som om det kommer att bli en promenadseger för nej-sidan med den så kallade ”Better Together”-kampanjen. Men på senare tid har det hänt något. I helgen som var kunde den skotska tidningen Sunday Herald fylla hela sin etta med siffrorna 51-49. Ja-sidan (Yes Scotland) hade för första gången passerat de som vill stanna kvar i unionen.

Men varför vill man bli självständiga? Är det inte just ”Better together” (bättre tillsammans)? Många skottar känner i dag att de inte är representerade av Storbritanniens parlament i Westminister. Som ett exempel röstade skottarna bara in en konservativ parlamentariker i det brittiska underhuset 2010. Och sedan 1997 har det varierat mellan 0 och 1 parlamentariker av totalt 59. Enligt en undersökning gjord för några år sedan ser tre av fyra i Skottland sig som skottar, och inte som britter. Skottland har sitt eget utbildningssystem, lag och kyrka, tillsammans med många andra saker som kännetecknar en stat, som en facklig paraplyorganisation och nationella välgörenhetsorganisationer.

Skottland har även ett eget parlament, som har makt över lag och rätt, utbildning, hälsa och näringsliv. Westminister ansvarar för Skottlands försvars-, välfärds- och utrikesfrågor. 2006 blev Scottish National Party, SNP, största parti i parlamentet, och sedan valet 2011 leder SNP den skotska regeringen. Många låter sig luras av namnet, något som till exempel extrempopulisten Nigel Farage, partiledare för UKIP utnyttjat när han i intervjuer har varnat för nationalismen som SNP står för.

SNP har absolut inget att göra med till exempel mörkermännen i British Nationalist Party eller liknande extremnationalistiska partier. Man lockar bland annat en stor del av landets muslimska befolkning. Partiet har drag av både socialdemokrati (progressiv beskattning och fri utbildning), grön politik (man sitter i den gröna gruppen i Europaparlamentet ) och liberal företagsamhet. SNP var aktiv deltagare i International Network of Centre Parties (INC) som under 1990-talet arbetade för att bilda en centergrön international – och i förlängningen en centergrön grupp i Europaparlamentet. Företrädare för SNP deltog vid flera svenska centerstämmor som internationella gäster.

Men ett självständigt Skottland är partiets allra största profilfråga.

Skottland är för litet! utbrister vissa när diskussionen om självständighet kommer på tal. Cirka 5,3 miljoner invånare gör dem större än både Norge och Danmark, och marginellt mindre än Finland. För att nämna några exempel.

Skottland har väl inget mer än whisky! säger någon annan, och glömmer bort att Skottland är Europeiska Unionens största olje-och naturgasproducent, att Skottland är en av Europas största turistdestinationer och att Edinburgh, huvudstaden, är Europas tredje största finanscentrum.

Med tanke på att det nu går allt bättre för ja-sidan svettas partiledarna för de stora brittiska partierna allt mer. Både konservativa premiärministern David Cameron, hans vice premiärminister liberaldemokraten Nick Clegg och Labourpartiets Ed Milliband vill alla att skottarna ska stanna kvar i en union ihop med England och Wales. Intresset för Skottland har väl aldrig varit så starkt så just nu, då alla till varje pris försöker övertyga skottarna om att det är bättre tillsammans.

Men det är inte bättre tillsammans. Storbritannien har till exempel inte en skriven grundlag, en konstitution. Alla lagändringar måste undertecknas av drottningen. Det betyder också att det skotska parlamentet kan tas bort genom en enkel majoritet i Westminister, liksom grundläggande rättigheter (vilket är ett vallöfte från Tories att man vill ta bort ”The Human Rights Act 1998”). Genom att bli självständiga kan Skottland bli en mer demokratisk nation. Det finns ett arbete med att ta fram en skotsk konstitution som pågår just nu.

Och genom att bli självständiga kan Skottland också fortsätta vara en del av EU. Den tidigare ordföranden för Europakommissionen, Jose Manuel Barroso, uttryckte sig flera gånger negativt om skotsk självständighet. Han ansåg också att skottarna skulle passa sig för att ta det som självklart att man som självständiga kunde fortsätta vara en del av Skottland. Den nya kommissionen har en mer neutral hållning, och den nya ministerrådspresidenten Sandro Grozi har till och med krävt att EU:s tjänstemän ska vara neutrala inför den skotska självständighetsfrågan. Mycket tyder också på att Barroso, liksom Westminister, hade helt fel i sina uttalanden om att ett självständigt Skottland skulle ha stora problem att bli medlemmar i EU. Det säger bland annat professor Sionaidh Douglas- Scott, som är expert på EU-lagstiftning och mänskliga rättigheter vid universitetet i Oxford.

Samtidigt pågår som bekant en högljudd debatt om att Storbritannien ska lämna EU. Cameron har lovat britterna en folkomröstning om EU-medlemskapet om han vinner nästa val. British exit, Brexit, skapar oro runt om i världen. Enligt Financial Times håller Wall Streets banker på att dra upp preliminära planer att flytta en del av sina London-baserade aktiviteter till Irland för att hantera oron för att Storbritannien driver bort från EU. EiranKilt1Det finns också en nyligen gjord studie som visar på BNP-utvecklingen för London vid olika tänkbara scenarier. Största vinsten kommer om Storbritannien stannar kvar i ett EU som blir mer öppet mot världens snabbast växande länder. Allra sämst vore ett Brexit där Storbritannien misslyckas med att bli mer frihandelsvänligt. Men enligt en undersökning från april, beställd av BBC, vill bara 35 procent av britterna stanna kvar i unionen.

EU-motståndet är starkare i England. Ett självständigt Skottland kan vara det enda sättet att kunna stanna kvar i den europeiska gemenskapen.

Eiran Cooper är svensk-skotte och aktiv i Centerpartiet. Han har bott i Sverige sedan 2009. Det betyder att han själv inte får rösta i folkomröstningen då man måste vara boende i landet. Men hade han fått rösta är saken klar: ja till självständighet!