I valet mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna



Efter det att Ulf Kristersson avbrutit sina försök att bilda en moderatledd regering har det mediala intresset fokuserat på Centerpartiet och Liberalerna. Fråga har gällt om något eller båda partierna kan övertalas att stödja att leda en Socialdemokratisk regering med Stefan Löfven som statsminister efter det att de sagt nej till Ulf Kristersson. Men det är inte valet mellan Kristersson och Löfven som är det svåra, skriver Örjan Hultåker.

Flera kommentatorer har presenterat det som ett val mellan Jimmie Åkesson och Stefan Löfven. Men Centerpartiets och Liberalernas val gäller egentligen inte de båda. Det är inte en fråga om de har lättast att förhandla med och tolerera den ene av dem.

De står i stället inför valet mellan att stödja en regering som är beroende av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson eller med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Om C och L väljer att acceptera Ulf Kristersson som statsminister kan hans regering fällas av Sverigedemokraterna. Om C och L väljer att acceptera Stefan Löfven som statsminister kan hans regering fällas av Vänsterpartiet.

Så ser mandatfördelningen ut i riksdagen. Ulf Kristersson deklarerade i sitt försök att bilda en regering att han inte skulle förhandla med Sverigedemokraterna, han ville genomföra den samlade alliansens program.

Stefan Löfven har inte gjort någon motsvarande deklaration. Han har sagt sig vara beredd att diskutera med alla utom Sverigedemokraterna.

Dilemmat för både Centerpartiet och Liberalerna tycks därför vara ett val mellan pest och kolera. Skall de acceptera en regering vars statsminister efter utpressning kan tänkas förhandla med Vänsterpartiet eller en regering som kan tänkas förhandla med Sverigedemokraterna.

Inför valrörelsen frågade SKOP hur väljarna såg på förhandlingar med Vänsterpartiet respektive Sverigedemokraterna:
– Anser Du att övriga partier skall förhandla med Sverigedemokraterna för att på så sätt få majoritet för sina egna förslag i viktiga frågor?
Anser Du att övriga partier skall förhandla med Vänsterpartiet för att på så sätt få majoritet för sina egna förslag i viktiga frågor?

Inom både Centerpartiets och Liberalernas sympatisörer finns det ett mycket starkt motstånd mot att förhandla med Sverigedemokraterna och det är starkast inom Centerpartiet.

Av Centerpartiets sympatisörer sade två av tre (68 procent) nej till förhandlingar med Sverigedemokraterna. Av Liberalernas sympatisörer gjorde nästan lika stor andel (60 procent) desamma.

Dilemmat är att nästan varannan av Centerpartiets sympatisörer (49 procent) sade nej till att förhandla med Vänsterpartiet. Än starkare var motståndet mot Vänsterpartiet bland Liberalernas sympatisörer. Av Liberalerna var det tre av fyra (76 procent) som inte ville förhandla med Vänsterpartiet.

Centerpartiet och Liberalerna riskerar att gå emot en stor andel av sina väljares önskemål om de tillsammans med en statsminister skall förhandla fram en budget. Statsministern kan naturligtvis förhandla separat med C/L och med Vänsterpartiet alternativt Sverigedemokraterna, men frågan är om ett sådant taktiserande räcker för att glädja partiernas sympatisörer.

Alternativet är att Centerpartiet och Liberalerna säger nej till varje regering som inte baseras både på Socialdemokraterna och Moderaterna vilket båda de stora partierna hittills sagt nej till. En sådan ”stor koalition” skulle troligen långsiktigt gynna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Spåren från Tyskland avskräcker. En stor koalition missgynnar alla partier som inte tar starkt avstånd och motarbetar en sådan regering.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare hos SKOP