Hemsk politik – men god chokladArv eller miljö – vad förklarar bäst hur vi människor agerar i våra liv? Det är ett klassiskt problem med stor relevans för både den lilla och stora världen. Mats Fält besöker en chokladaffär i Amiens, och funderar över hur stor påverkan den haft på Frankrikes president.

Vi kan för det mesta inte göra så mycket åt en specifik situation i efterhand oavsett slutsats, men det kan ändå vara en viktig kunskap i framtiden, när vi reformerar våra samhällen.

Hur skulle Ursula von der Leyens erfarenhet av ett överklassliv som sjubarnsmamma på en romantisk hästgård – ibland liknad vid Astrid Lindgrens ”Bullerbyn” – och av att vara barn till Niedersachsens ministerpresident under den DDR-stödda terroristgruppen RAFs värsta år på 1970-talet kunna påverka hennes insats som ordförande för EU-kommissionen? Det vet vi kanske om några år.

Ett exempel där miljöns påverkan blivit mindre än man kunnat vänta sig är Frankrikes president Emmanuel Macron. Han gick i skolan i Amiens i norra Frankrike. Det var där han träffade sin 23 år äldre lärarinna och senare hustru, Brigitte. De ägnade sig förvisso mycket åt litteratur och teater men det var inte de sköna konsterna som var basen för Brigittes familjs existens, varken då eller tidigare. Det var choklad.

Den som är intresserad av politisk turism kan numera även åka till Amiens och besöka stadens centrum. Katedralen är helt fantastisk. En liten bit från katedralen ligger en av Brigittes familjs chokladbutiker. Den heter ”Jean Trogneux” och bjuder sommartid på en blandning av god choklad och en tämligen minimalistisk inredning.

I december verkar ett mer klassiskt överflöd av godsaker få göra tillfällig comeback. Då framstår ”Jean Trogneux” lite mer som en amerikansk skolelev uppvuxen med Walt Disneys estetik skulle förvänta sig att chokladhimlen bör se ut. Butiken i Arras ser ut på ungefär samma sätt. Det mest intressanta med Arras är att det är en av mycket få franska städer i vars namn man faktiskt ska uttala det ”s” som finns på slutet.

”Jean Trogneux” är inte bara ett familjeföretag byggt på traditioner och kvalitet. Det är ett företag som stått stadigt i fem generationer. I fem generationer har chokladen gett familjen välstånd och hundratals anställda lön och pensioner. Det finns även en chokladfabrik som just nu bland annat producerar kopior av Notre Dame, som de kan köpa som vill bidra till restaureringen efter branden.

I en bättre värld hade familjehistorien satt djupa spår i den unge Emmanuels själ och fått honom att se entreprenörskapet som den naturliga vägen till välstånd och trygghet. Hans reformer av arbetslagstiftning och byråkrati talar för att han insett hur företagandets villkor kan förbättras. Å andra sidan förblir han en varm vän av fransk centralstyrning, statligt företagande och protektionism. Tillsammans med Tyskland drivs idén att EU bör välja ut lovande storföretag som bör skyddas och ges särskilda förmåner. Det är lätt att räkna ut hur ofta svenska eller danska företag skulle väljas ut med stöd av Paris och Berlin.

Macron ser ett stort värde i att staten driver den ekonomiska utvecklingen och tror fortfarande att den kan förutse framtiden bättre än miljoner individer och företag som fattar sina egna beslut. Macron vill använda tullar och regleringar för att skydda europeiska företag och inte alls bara när länder som Kina konsekvent bryter mot de gemensamma reglerna. Han håller med om att Frankrikes ekonomi har stora strukturella problem men är endast beredd att gå halva vägen. En fransk liberal är en konstig fågel. Varken Friedman, Bastiat eller von Hayek skulle bli imponerad. Macron har nyligen tvingat den liberala gruppen i Europaparlamentet att stryka ordet ”liberal” i sitt namn.

Visserligen var Brigittes familj från början mer förfärad än förtjust inför den unge studentens uppvaktning, men man kan ändå tycka att det nordfranska entreprenörskapets resultat borde påverkat den förda politiken mer än vad som blivit fallet. Här missade historien en chans.

Men chokladen är god, väldigt god.

Mats Fält (M) är förtroendevald i Tyresö kommun