God jul och ett friskt nytt år önskar Svensk Tidskrift

Det blev inte som tänkt, i år heller. Smittalen ökar, vården bävar och minsta hostning riskerar hela julfirandet. Julklapparna sitter fast i hamnar på andra sidan världen, om de alls har kunna tillverkas trots råvarubristen. Julmaten blir dyrare, julljusen åter en lyx för de rikaste – precis som värme i stugorna. Gränserna riskerar åter stängas och krig hotar Europa när Ryssland förbereder ytterligare offensiver mot Ukraina. Situationen på Balkan är spänd.

Men jul blir det ändå, som varje år. Och i kristid blir helgerna viktigare än någonsin. Traditionerna blir en brygga till de som gått före, och en gåva till de som kommer efter. Något att samlas kring och hämta styrka i. De lediga dagarna ger möjlighet till vila och eftertanke. Och den omsorg vi visar våra medmänniskor i julens anda blir en påminnelse om människans inneboende förmåga till godhet, i tider när det tidvis är lätt att tvivla.

När vi i år önskar god jul gör vi det med en uppmaning om att ta vara på helgerna. Orostider tär på oss, därför måste vi också vara extra snälla. Mot varandra, men också mot oss själva. Så ta en kola till, kryp upp i fåtöljen med en god artikel och slå en signal till någon som sitter ensam.

En extra varm hälsning skickar vi till de som står på post under helgerna, på lasarett och i ambulanser, på gator, torg, regementen, flottiljer och staber, så att vi andra kan får fira i frihet och trygghet: Tack. På er vilar riket, och vi känner oss således helt trygga.

Med dagens nummer tar Svensk Tidskrift traditionsenligt uppehåll tills efter trettonhelgen. Som sig bör är dagens nummer extra välmatat för att underhålla även under mellandagarna, men skulle det ändå inte räcka finns som vanligt hela vårt 110-åriga arkiv fritt tillgängligt på vår hemsida.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift