Frihetlig kommun sökes för militärt samarbete

Karlshamn valde de trettio silverpenningarna, men för den kommun som vill ta tillfället i akt och göra ett eget avtryck på den säkerhetspolitiska scenen finns det bättre alternativ. Amanda Wollstad föreslår ett NATO-medlemskap.

När Karlshamn nu beslutat att ta sina trettio silverpengar i utbyte för rikets säkerhet öppnar det naturligtvis upp för fler kommunerna att driva en egen säkerhetspolitik. Därför vill vi uppmuntra landets kommunledningar att anta en aningen mer ideologisk ståndpunkt när tillfälle nu ges.

Låga skatter och goda skolresultat i all ära, vill man verkligen ”sätta kommunen på kartan” slår förstås en NATO-ansökan högre än både multiarenor och äventyrsbad. Inte bara kommer tilltaget toppa landets egna nyhetssändningar, ett medlemskap garanterar dessutom att kommunen bokstavligen ritas in på varenda stabskarta mellan Washington och Moskva.

Lejer man dessutom ut lite mark till en bas eller två skapas både inkomster och arbetstillfällen. NATO-personal är visserligen momsbefriad, med det drabbar ju inte kommunen.

Örlogsstaden Karlskrona – några ynka mil från rörupplaget Karlshamn – torde ge exempel på vilka fördelar hög närvaro av uniformerad personal har för det lokala näringslivet. Inte minst för krogar, herrekiperingsaffärer och frisörer.

Även traktens blomsterbutiker och juvelerare går en ljus framtid till mötes i takt med det försämrade säkerhetsläget. Är det någonting ubåtsjaktsåren under åttiotalet lärde oss är det att efter ett par veckors oanmäld frånvaro från hemmets härd är det bäst att ursäkten både doftar gott och glittrar ordentligt.

Hotellnäringen får förstås också sitt, oavsett om försvarsalliansens styrkor skulle inkvarteras på inhägnat område kommer den östeuropeiska närvaron inte stå Karlshamns feberdrömmar långt efter. Där NATO övar följer strax ryska fågelskådare och naturentusiaster för att ta del av alla de sällsynta under som följer på stridsvagnarnas och jaktplanens framfart. Och så säger de att militära övningar inte är bra för miljön!

Ännu inte övertygad? Tänk dig bara att åka till SKLs nästa sammankomst med kommunens nya slogan i ryggen.

”Här är friheten större – och under robotsköld”

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift.