Främlingsfientlighet och rasism den nya normaliteten

Nyttig-idiot-VITNyttig idiot
Daniel Söderqvist

I Daniel Söderqvists debutroman ”Nyttig idiot” skildras den förändrade attityden mot invandrare och den växande rasismen i samhället. När hat och rasism blir allt mer vanliga i det svenska samhället och främlingsfientligheten får en plats inom åsiktskorridoren, har ett skifte skett i vad som är ”normalt” att tycka.

Huvudpersonen i boken, den ambitiösa och komplexa journalisten John Carlsson, försöker arbeta på ett reportage där han ska avslöja ett MC-gäng som driver ett behandlingshem. Men när polisen läcker nya uppgifter om ett fem år gammalt rasistmord vid stadsdelen Haga sker flera sammanträffanden som gör att John Carlsson blir en viktig nyckel i mordgåtan.

Hans arbete blir mer än ”vanlig” journalistik och istället mer personligt. Han försöker söka mördaren som varit på fri fot i fem års tid samtidigt som han försöker sätta dit det kriminella MC-gänget, vilket gör att han blir en ”nyttig idiot” och istället springer ärenden åt polisen.

Omständigheterna gör att John Carlsson ser en annan sida av rättsväsendet, den organiserade kriminaliteten och han bevittnar hur främlingsfientlighet och rasism blivit en normalitet i samhället. Han tar strid mot orättvisorna och rasismens normalitet i samhället och hamnar konstant i konflikter.

Och inom journalistmiljön, som författaren är väl bekant med, försöker många journalister idag att ta strid och en plats i debatten kring den ökade främlingsfientligheten. Debatten har blivit mer än vanlig journalistik och istället fått mer karaktär av ett personligt samhällsengagemang, med sina baksidor.

Nyttig idiot visar att främlingsfientligheten är det nya normala och boken skildrar rasistiska attityders allt vanligare inslag i samhället. Mycket tyder på att det som alla var överens om på 1960-, 70- och 80-talet, om alla människors lika värde, är man idag inte lika överens om. Idag har solidaritet och samförstånd brustit som ett resultat av den nya normaliteten. Den nya och förändrade attityden har satt press på de politiska partierna som gjort en helomvändning i sina politiska värdegrunder. Det är främlingsfientlighetens normalitet som gjort att de politiska partierna den senaste tiden har valt att ändra sina politiska riktlinjer och diskutera invandringspolitiken utifrån andra parametrar som är mer restriktiva.

Men det nya normala är redan infört i samhället. Och det är den senaste tidens rasistiska och främlingsfientliga tillfälligheter som skapat kursändringarna i vad som har blivit normalt idag. Den nya normalitetens inflytande och motiv är ett oresonligt hat mot invandringen som kostar för mycket pengar och slår hårt mot välfärden.

Att boken kretsar kring rasism och normalitet, gör att ”Nyttig idiot” ger oss en verklig nu-känsla. Då man ser hur allt fler uttrycker sig på ett mer främlingsfientligt sätt och öppet sympatiserar med missnöjespartier och organisationer på högerkanten. Något som även märks på den senaste tidens oroligheter och den rasistiska lynchmobben i Stockholm, där maskerade män gjorde våldsamt uppror och demonstrerade mot regeringen och invandringspolitiken.

medina_adilovaMen normaliteten förändras konstant, och vi förändras med den.

Medina Adilova är statsvetarstudent vid Linköpings universitet.