Framåt för SD, KD och M inför EP-valetStörst är ökningen för Sverigedemokraterna men även Kristdemokraterna och Moderaterna tar ett kliv framåt. Miljöpartiet och Liberalerna är de stora förlorarna och Feministiskt initiativ riskerar att raderas ut. Det visar SKOP:s senaste barometer över väljarsympatier inför EU-parlamentsvalet, skriver Amanda Wollstad.

– I SKOP:s första väljarbarometer inför EU-valet är det Sverigedemokraterna (15,1 procent) som ser ut att bli den största vinnaren jämfört med valet 2014, säger SKOP:s analytiker Örjan Hultåker. Det återspeglar partiets framgångar i den svenska rikspolitiken under de senaste fem åren.

Även Kristdemokraterna och Moderaterna ökar stort. Framgången fortsätter för Kristdemokraterna (9,3 procent) och väljarbarometern för EU-valet följer den utveckling som vi under 2019 sett i rikspolitiken. Moderaterna (17,7 procent) är näst största parti och har återhämtat sig från bottennivån vid det stora förlustvalet 2014.

I dagsläget ser Miljöpartiet (9,2 procent) ut att bli den största förloraren i EU-valet då Mp var det näst största partiet med 15,4 procent av rösterna.

– Jämfört med hur Miljöpartiet lyckas i rikspolitiken är dock EU-barometern ett välkommet budskap för partiet. I SKOP:s rikspolitiska partisympatimätning i mars har Miljöpartiet bara stöd av 3,1 procent. Nu går det nästan tre gånger så bra för Mp inför EU-valet. Det kan förklaras av EU-väljarnas starka fokus på miljö- och klimatfrågor, säger Örjan Hultåker.

Liberalerna (4,5 procent) har tappat mer än hälften av det stöd som dåvarande Folkpartiet hade i EU-valet 2014.

– Liberalerna är det mest EU-vänliga partiet vilket inte har gynnat partiet i nuvarande politiska läge med kritik mot eliter och politisk centralisering, tror Örjan Hultåker.

S, V och C ökar med drygt 1 procentenhet vardera – Socialdemokraterna (25,7 procent), Vänsterpartiet (7,6 procent) och Centerpartiet (7,6 procent) har något starkare stöd inför EU-valet jämfört med resultatet i 2014 års EU-val.

Feministiskt initiativ (1,4 procent) har nu stöd bara av en bråkdel jämfört med 2014 och riskerar att bli helt utan platser i Europaparlamentet.


Alla partier utom Miljöpartiet och marginellt Liberalerna har svagare stöd inför EU-valet än i SKOP:s rikspolitiska väljarbarometer för mars.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift