Erna mot återval?På måndag går Norge till val, och det kan bli betydligt mer spännande än förväntat. Grannlandskorrespondenten rapporterar om ett Arbeiderparti på dekis.

Valspurten i Norge inför valet på måndag är spännande, på slutet har sittande regering med Høyres Erna Solberg som statsminister kan klara att sitta kvar medan utmanaren Jonas Gahr Støre från Arbeiderpartiet kanske misslyckas i sin ambition.

Resultatet skulle då kanske bli att den blå-blåa regeringen med Høyre och Fremskrittspartiet och liberala Venstre och Kristelig folkeparti som parlamentariskt stöd får fortsätta, eller att en annan borgerlig koalition bildas. Erna Solbergs återval är därmed möjligt.

I våras såg det helt annorlunda ut, men efter Arbeiderpartiets kongress har inget gått partiets väl. Hur nervösa de är visas av att de med juridiska medel försöker stoppa ett kritiskt tv-program om partiledarens affärer! Att Senterpartiet i Norge gått före (?) sin svenska motsvarighet och blivit ett radikalt stödparti till socialdemokraterna har inte i längden hindrat borgerliga regeringar.

Överlever den något kontroversiella regeringen är det ett tecken på att populister kan hanteras. Høyre hävdar att regeringssamverkan har ”civiliserat” Fremskrittspartiet, men att det kanske skulle varit svårare om relationerna varit annorlunda i partiernas styrka.

Kanske kokar utvecklingen undervalrörelsen helt enkel ner till att Arbeiderpartiet valt att gå till val på stora skattehöjningar. Vad än folk säger i opinionsmätningar om att vara beredda att betala mer i skatt, så tenderar de att rösta annorlunda.

Grannlandskorrespondenten