Erik Herbertson: Oslo Freedom Forum om hur man bekämpar diktaturer

Den 13-15 juni deltog jag i The Oslo Freedom Forum, en konferens för människorättsaktivister från hela världen som hålls årligen i Oslo och anordnas av The Human Rights Foundation. Fokus ligger på diktaturer, hur man bekämpar dem och hjälper de som är dissidenter. Man har sedan några år även liknande events i andra städer. För tio år sedan intervjuade jag i New York HRF:s grundare Thor Halvorssen för Svensk Tidskrift.

Det är en unik samling av talare som flytt diktaturer eller bekämpar dem inifrån eller utifrån. Vittnesmålen är djupt berörande men man blir också imponerad av allt mod som finns. Dessutom stimulerande med alla tillresta engagerade deltagare som kommit för att lyssna och interagera.

Här följer ett urval av vad som fanns på programmet. Thor Halvorssen sa vid öppningsanförandet att det på denna konferens finns några av de farligaste människorna i världen – för diktatorer.

Uiguren Gulbahar Haitiwaji och uzbeken Kalbinur Sidik berättade om sina erfarenheter från Kinas koncentrationsläger. Haitiwaji har skrivit boken How I Survived A Chinese Re-Education Camp. Sidik berättade förutom de förfärliga förhållandena i fångenskap om det bisarra systemet där familjer från minoritetsbefolkningen får kinesiska ”släktingar” tilldelade sig, som ska integrera dem i det kinesiska och övervaka dem. Dessa kan också utnyttja personer sexuellt.

Journalisterna Víctor Navarro och Abraham Jiménez Enoa berättade om sina erfarenheter av fängelse och tortyr i Venezuela respektive Kuba.

Bland andra talare fanns iransk-amerikanska aktivisten Masih Alinejad, författare till boken The Wind in My Hair och Garry Kasparov, ordförande för HRF, schackmästare och författare till boken Winter Is Coming, om Putins Ryssland.

Vidare Hanna Liubakova, belarusisk journalist i exil,  och pastor Seungeun Kim, som driver en underground railroad där man sedan 2000 fått ut över tusen flyktingar från Nordkorea. Hans arbete har dokumenterats i filmen Beyond Utopia, som vann pris i årets Sundance Film Festival.

Evgenia Kara-Murza, hustru till den inspärrade ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza, talade och läste upp ett brev från maken.

Det hölls olika seminarier som man kunde välja mellan. Ett handlade om Irans framtid, där bland andra nämnda Alinejad deltog tillsammans med andra exiliranier. Där betonades att motståndet i Iran inte har upphört bara för att det slagits ner hårt. Där råder inte status quo. Regimen är framträdande med teknik för att övervaka befolkningen likt Kina, och även med cyberterrorism.

På ett annat seminarium om civilt motstånd talade bland andra Evelina Kurilets, som är VD för den ukrainska biståndsorganisationen Razom, som jag själv donerat till. Hon beskrev rörande den massiva mobiliseringen bland ukrainare – med hjälp från utlandet – att försvara sitt land, civilt som militärt.

Ett seminarium hade som tema ”Property Rights for Women in Africa”. Där deltog tre som alla är klassiska liberaler, Magatte Wade från Senegal, John Mustapha Kutiyote från Sydsudan och Aimable Manirakiza från Burundi. Där behandlades avsaknaden av egendomsrätt för kvinnor i Afrika men också hur man arbetar för att främja den rätten. Wade beskrev att det även rent generellt är svårare att starta och driva företag i afrikanska länder på grund av regleringar och korruption än vad det är i Norge och Sverige. Jag lyckades prata med både Wade och Kutiyote off-stage. Med Wade tog jag upp Botswanas förste president Seretse Khama, som stod för liberal demokrati och relativt mycket marknadsekonomi till stort gagn för landet, och om han är någon som refereras till idag i afrikanska länder. Wade svarade att hon arbetar med att föra upp honom i debatten och där han kan vara en – tämligen ensam – förebild.

HRF har ingen politisk ideologi. Man stöder Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, vilken faller inom ramen för en klassiskt liberal rättighetssyn. Sedan kan man i organisationens arbete därutöver vara något annat, som exempelvis konservativ eller socialdemokrat. Halvorssen är klassiskt liberal.

The Oslo Freedom Forum delar varje år ut The Vaclav Havel Prize for Creative Dissent (Havel var HRF:s förste ordförande). I år gick priset till aktivister i Uganda, Nicaragua och Ukraina samt postumt till den mördade ukrainske dirigenten Jurij Kerpatenko, som ledde Chersons filharmoniska orkester.

Erik Herbertson arbetar inom bokbranschen. Han bloggar på http://herbertson.wordpress.com och twittrar som @ErikHerbertson