En grånande skara

Ska man döma av åldern på leninpristagarna verkar det ha gått sådär med nyrekryteringen. Alltid något.

I veckan tillkännagavs det att Mikael Wiehe får årets Jan Myrdals stora pris – Leninpriset.

”Jag har ju inte riktigt gett upp. Jag stapplar på och uttalar mig om olika saker genom mina sånger. Så jag får väl priset för min ihärdighet, för att jag fortsätter häckla det ekonomiska system jag inte tror på”, kommenterade en stolt pristagare i Expressen.

Wiehe stapplar på, men är med sina 68 år den näst yngste pristagaren.

Förra årets pristagare Jan Guillou fyller imorgon 71 år, vilket är medelåldern för de hittills sju pristagarna: Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Jan Guillou och Mikael Wiehe.

Mattias_GardellRoy_AnderssonMaj_WechselmannOLYMPUS DIGITAL CAMERAMaj_SjöwallJan_GuillouMikael_Wiehe

Det går att säga mycket om att det år 2015 fortfarande finns de som blir stolta över ett pris i Lenins namn. Men man kan åtminstone glädjas åt att nyrekryteringen verkar gå sådär. Leninanhängarna är en grånande skara.

Eftersom Jan Myrdal, 87 år, rimligen inte kan få ett pris i sitt eget namn är det väl ingen vågad gissning att nästa års pristagare blir Sven Wollter, 81 år.

Maria Eriksson är chefredaktör för Svensk Tidskrift.

Foton:
Mattias Gardell: Frankie Fouganthin
Roy Andersson: Magnus Fröderberg
Maj Wechselman: Zeke530
Sven Lindqvist: Lennart Guldbrandsson
Maj Sjöwall: Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel
Jan Guillou: Albin Olsson
Mikael Wiehe: Daniel Åhs Karlsson