En engagerad idédebattör

Johnny Munkhammar gick, som tidigare meddelats, bort i måndags. Att bidra till en borgerlig idédebatt är ett av Svensk Tidskrifts främsta syften och i den deltog Johnny gärna och med entusiasm.

Under årets Almedalsvecka anordnade vi ett seminarium med den övergripande frågan: Gör borgerlig idédebatt skillnad? Johnny var en av paneldeltagarna. En stol ställdes fram ifall han inte skulle orka stå hela timmen, men trots en fysisk trötthet var han lika engagerad som någonsin.

Partierna och politiken måste vara lyhörda och ta in idéer, var ett av hans budskap. Däremot behöver de inte själva vara initiativtagare, ytterst kommer idéerna någon annanstans ifrån.

Han tänkte vidare på det där under sommaren. I slutet av juli kom ett mejl till redaktionen: ”Jag har skrivit en artikel om moderat förnyelse, som nog kan ge upphov till en del debatt.” Han var angelägen att den skulle publiceras samma vecka och så blev det. Moderaterna är ingen tankesmedja blev rubriken på den artikel där han utvecklade sin syn på partiernas roll.

”Ett sätt att beskriva skillnaden är att en tankesmedja försöker göra det politiskt omöjliga möjligt genom att utveckla nya idéer och verka för dem genom opinionsbildning. Ett politiskt parti tar över någonstans där och utvecklar vidare samt gör de nya idéerna till verklighet.”

Dagen efter, den 4 augusti, mejlade han igen: ”Verkar ju ha blivit en del fart på artikeln trots sommartorkan. Får se om den letar sig in i gammelmedia…” Trots sitt idépolitiska engagemang och intresse, var han ingen insnöad teoretiker. Ytterst handlade det om att idéerna skulle få genomslag, om att påverka.

Vi är många som kommer att sakna Johnny som idédebattör, men främst som vän och kollega.

Fler artiklar av Johnny Munkhammar:
Frizoner i Sverige! (6 augusti 2010)
Självutlämnande och kompromisslös om Per Ahlmarks memoarer (30 september 2011)
Ny start för Europa! (19 februari 2010)