Elisabeth Precht: Ny antologi – moderata kvinnor skriver om sina förebilder

I en kommande antologi berättar tidigare och idag politiskt verksamma moderata kvinnor om sina kvinnliga förebilder. De beskriver en eller flera personer som fått dem att tro på sig själva så mycket att de tagit klivet in i politiken – och stannat kvar.

”Om det krävs en by att fostra ett barn krävs det minst en knippe förebilder för att bygga kvinnor som vill, kan och orkar bära politiska förtroendeuppdrag”, skriver Sofia Arkelsten, tidigare moderat riksdagsledamot och partisekreterare i sin berättelse om förebilder.

Många av de moderata politikerna nämner sin mamma, sin mormor eller sin farmor. Andra har haft moderata kvinnliga politiker som sina förebilder. Men även internationella politiker som Margaret Thatcher, Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, nämns som förebild.

Skribenten Susanna Popova skriver i bokens inledning att denna breda palett av förebilder inte är något konstigt. ”Kvinnor kan vara lika olika som män, men kvinnor antas fortfarande, av dunkla anledningar, i grund och botten främst vara lika varandra.”

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard berättar om sin farmor. Och hon oroar sig för att jämställdhetskampen rullats tillbaka i delar av Sverige: ”I utanförskapet frodas patriarkatet och små flickor och pojkar tillåts inte staka ut sina egna vägar”.

Kulturminister Paris Liljegren har drottning Elizabeth II som sin förebild. Drottningen beskrivs med ord som pliktkänsla, humor och självdistans.

Flera av skribenterna ser tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra som en förebild. ”Jag minns med sorg den dag Anna meddelade sin avgång”, skriver tidigare riksdagsledamoten Lena Asplund. Irene Svenonius, tidigare finansregionråd och numera oppositionsråd berättar om Beatrice Ask, tidigare moderat minister och första kvinnliga ordförande för Moderata ungdomsförbundet. ”Hon utmanade normen för hur kvinnor i yrkeslivet ska bete sig när de får barn.”

Antologin avslutas med en resonerande och framåtsyftande text författad av Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminister och vice ordförande för Moderaterna. Hon är bekymrad över jämställdheten i partiet och över svårigheten att locka kvinnliga väljare:

”Moderaterna utgår från individen och friheten och många moderatkvinnor har snarare förebilder från sina familjer än i det stora, stolta partiet. Om vi möjligtvis har byggt upp hjältehistorier i vår gemensamma partihistoria är det i första hand män som vi refererar till.”

Boken De som visade vägen presenteras på scenen på Sverigemötet den 12 april kl 13.05, medverkar gör Maria Malmer Stenergard.

Elisabeth Precht är redaktör och journalist

————————————–

Sällskapet för Moderata kvinnors historia (MKH) bilda- des 2001 i syfte att sprida kunskap om moderata kvinnors insatser, ge ut skrifter och på olika sätt hålla kunskapen levande om moderata kvinnors arbete. Sällskapet har hittills publicerat sju böcker.