De borgerliga dominerar och SD tappar bland Sveriges företagare

Skops senaste barometer över svenska företagare och företagsledare visar en fortsatt stark borgerlig dominans, men stödet för Kristdemokraterna sviker. Backar gör också Sverigedemokraterna, och Miljöpartiet är så gott som utraderade efter de senaste veckornas tumult.

partisympatier_graf
 
– Den borgerliga dominansen är fortsatt stark bland företagare och företagsledare, säger SKOP:s analytiker Birgitta Hultåker. Moderaterna (59 procent) befäster sin ställning som det mest populära partiet och har återhämtat sig efter den svacka som inträffade i höstas. Partiet ligger dock fortfarande klart under de popularitetssiffror som noterades 2014 direkt efter riksdagsvalet.

Även för Centerpartiet tycks lyckan ha vänt, med 8,6 procent har de brutit den nedåtriktade trend som inleddes i höstas. Sedan februari har de ökat 2,2 procentenheter, siffror som dock ligger inom den statistiska felmarginalen.

Men det har inte gått lika bra för alla Allianssyskonen.
– Den största förändringen inom det borgerliga blocket är att Kristdemokraterna (2,6 procent) har tappat hälften av sitt stöd bland företagare och företagsledare.

Det rödgröna blocket har ökat med 3,5 procentenheter från 9,7 i februari till 13,2 i april. Det är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som står för hela ökningen som främst har gått ut över Miljöpartiet – som nu i princip är utraderade bland företagare och företagsledare.

– Miljöpartiet (0,7 procent) är nu nästan utraderat, säger Brigitta Hultåker. Efter de senaste veckornas turbulens är det ytterst få företagare och företagsledare som sympatiserar med Miljöpartiet.

Även Sverigedemokraterna har backat sedan toppnoteringarna i höstas.

– Sverigedemokraterna nådde en topp i oktober då ungefär var sjunde företagare och företags-ledare tyckte att Sverigedemokraterna var det bästa partiet. Sedan dess har flera av de andra partierna ändrat sin invandringspolitik och vill nu begränsa flyktingmottagandet. Det har medfört att Sverigedemokraterna (9,5 procent) har förlorat sin särställning.

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är nu jämnstora och delar på andra platsen bland företagare och företagsledare.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift.