Dags för lite ministerstyre, Gunilla Carlsson!

När Sida ville öka trovärdigheten i sin tidning OmVärlden la de ut den på entreprenad. Det blev Arena Medier, en inte särskilt oberoende aktör, som tillsammans med Global Reporting vann upphandlingen. Man kan undra hur lämpligt det är att Sida, och därmed skattebetalarna, numera finansierar en förment opartisk tidning med illa dold vänsterprofil. Hur Arena på en och samma gång ska fungera som en vänstertankesmedja och utgivare av en tidning åt en myndighet återstår att se. Det skriver Marcus Svensson.

Gunilla Carlsson Foto: Pawel Flato

Det kunde man ju räkna ut med lillfingret, att det första numret av nya biståndsmagasinet OmVärlden, producerad av LO-finansierade Arenagruppen på uppdrag av Sida, skulle misstänkliggöra en kristen biståndsorganisation.

Inte för att sådan kritik ska gömmas undan, verkligen inte. Det är bara det att man är ganska van vid att vänstern brukar betrakta idéburna organisationer, företrädesvis kristna, som något katten släpat in.

Det kändes lite, ja förutsägbart.

Kanske var det helt enkelt lite för känsligt att mitt under valrörelsen ägna sig åt att följa upp Vänsterpartiets så kallade demokratibistånd till olika revolutionära grupper runt om i världen, vilket rönte viss uppmärksamhet under sommaren.

Först lite bakgrund. När Sida ville öka trovärdigheten i sin tidning OmVärlden la de ut den på entreprenad. En obunden redaktion torde kunna bidra med en tuffare granskning av biståndssektorn. Med krav på ökad annonsfinansiering kunde dessutom pengar tjänas. Ingen dum idé alls. Ändå gick allt så fel.

Lagen om offentlig upphandling fungerar så att en anbudsgivare inte kan diskvalificeras beroende på vilken ägare som finns med i bilden. Det blev Arena Medier som tillsammans med Global Reporting vann upphandlingen. En inte särskilt oberoende aktör, om man uttrycker det försiktigt. Om avsändarlegitimiteten var svag när Sida svarade för tidningen, så blev den i vart fall inte starkare nu. På posten som chefredaktör placerades Aftonbladets tidigare ledarskribent Jesper Bengtsson.

Hur Arena på en och samma gång ska fungera som en vänstertankesmedja och utgivare av en tidning åt en myndighet återstår att se. Redan i första numret anar man oråd. Ett intryck som förstärks av att innehållet i artikeln, där EFK (Evangeliska frikyrkan) anklagas för att blanda ihop biståndsverksamhet med mission dementeras av den tillförordnade chefen på Sidas avdelning för samverkan med aktörer, Lena Ingelstam, i en intervju i Kyrkans tidning.

I själva verket visar den granskning som gjorts av EFK att arbetet bedrivits relevant och riktigt. Det vill säga, inga biståndsmedel används till mission. Någon svidande kritik verkar det alltså inte vara tal om. Inte heller är EFK i blåsväder. Annat än på OmVärldens redaktion då, möjligen.

En tendentiöst skriven artikel kan man väl leva med. Men på nätupplagan finns också en länk till chefredaktörens blogg. Den är förvisso inte särskilt uppdaterad. De senaste postningarna handlar om bristen på internationellt engagemang i folkpartiledaren Jan Björklunds och moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen.

Så kan man också läsa att ”vänsterpartiet alltid haft en hög internationell profil”, men att Lars Ohly i sitt Almedalstal istället valde att profilera sitt parti som det mest idoga välfärdspartiet. Följt av kommentaren: ”Kan fungera. Det kan det”.

Det som däremot inte fungerar är att Sida, och därmed skattebetalarna, numera finansierar en förment opartisk tidning med illa dold vänsterprofil.

Eller dold, förresten. Chefredaktör Bengtsson har inte startat en ny blogg, utan bygger bara på sin gamla, fylld av deskriptiva analyser på normativ grund. Vilka signaler sänds då ut till OmVärldens läsare som vill lära känna sin chefredaktör? Ja, man kan till exempel ta del av förlöjligande kommentarer om påven, en för övrigt betydligt starkare biståndsaktör är svenska Sida. För att säga något om nivån; Bengtsson jämför påven med Fredrick Federleys (C) transvestitalterego Ursula.

Sida har med sin upphandling knappast stärkt OmVärldens trovärdighet som granskande organ. Man kan leka med tanken att den liberala tankesmedjan Timbro erbjudits att driva myndighetens tidning. Vilka artiklar hade inte det renderat på landets kultursidor!

Marcus Svensson är ledarskribent i Smålandsposten.