CDU rasar i opinionsmätningar efter maktkampen



I månader har två rivaler tävlat om att bli kanslerkandidat för CDU/CSU och därmed ta ett steg närmare att efterträda Angela Merkel. Under de senaste 10 dagarna har striden kommit till ett dramatiskt avslut.

De två huvudpersonerna var ministerpresidenterna i Tysklands två folkrikaste stater, Nordrhein-Westfalen och Bayern. Armin Laschet (60), Nordrhein-Westfalens ministerpresident sedan 2017 och ordförande för CDU sedan januari 2021, tävlade mot Markus Söder (54), Bayerns ministerpresident och ordförande för CSU, det bayerska systerpartiet som bildar ett enat block med CDU i förbundsdagen.

Interna partitvister innebär nästan alltid en maktkamp, men striden mellan Söder och Laschet handlade verkligen inte om något annat – det fanns absolut inga märkbara politiska skillnader mellan de två motståndarna. Och det var det som gjorde detta till en så unik maktkamp: ingen av kandidaterna gjorde ens ett hastigt försök att skapa intrycket att konflikten handlade om CDU/CSU:s politiska inriktning eller framtida positionering.

Laschet har länge följt Merkel-linjen och är fast besluten att fortsätta hennes politik efter hennes kanslerskap. Under flyktingkrisen 2015 stod till exempel Laschet stadigt vid Merkels sida medan Söder ställde sig upp mot henne och upprepade gånger kritiserade hennes strategi, krävde att mer skulle göras för att skydda Tysklands gränser och motsatte sig påståendet att islam är en del av Tyskland. Söder har till och med gått så långt som att kräva att skolbarnen ska sjunga nationalsången i början av lektioner– samt att ifrågasätta Tysklands generösa asyllagar. Han tog också avstånd från Merkel under den grekiska krisen, och hänvisning till Grexit som den rättvisaste och ärligaste vägen framåt.

I efterhand blir det dock tydligt att inget av detta grundades på någon verklig politisk övertygelse från Söders sida, de var alla försök att undvika att förlora röster högerut till AfD. Efter att ha misslyckats i sina försök svängde Söder från höger till vänster nästan över en natt och anpassade sig till slut till många av de politiska åtgärder som de gröna förespråkade.

Oavsett vad Angela Merkel sade de senaste månaderna kunde man vara säker på att Söder skulle dyka upp inom några minuter för att kraftfullt understryka hur rätt kanslern hade. Tydligen antog han att Merkel fortfarande drog i trådarna bakom kulisserna och hoppades att detta skulle säkra hennes stöd i hans strävan efter kanslerkandidaturen. Ännu ett av Söders felbeslut.

Som vi nu vet var det Laschet som kom ut vinnande ur kampen om nomineringen. Laschet är mycket mer personligt engagerande än Söder, som ofta framstår som för kraftfull. När kampen om nomineringen hettade till påpekade Söder gång på gång att han gör bättre ifrån sig i opinionsmätningarna än Laschet.

Detta var verkligen hans starkaste argument. Om man frågar tyskarna vem de vill se som sin nästa kansler nämns Laschets namn mycket mer sällan än Söders. Just nu är många av CDU/CSU-medlemmarna  som stödde Söders kandidatur oroliga för att den kommande valrörelsen slutar med att Laschet förlorar mot utmanaren från de gröna, Annalena Baerbock.

Dessa farhågor har bekräftats av opinionsundersökningar som publicerades på tisdagen av opinionsinstitutet Forsa, enligt dessa har CDU/CSU rasat till 21 procent efter Laschets nominering. Detta är den lägsta siffra partiet någonsin har haft i opinionsmätningarna. De gröna har klättrat till 28 procent och om valet hölls i helgen och opinionsmätningarna stämmer skulle de gröna få majoritet i det tyska parlamentet tillsammans med de andra två vänsterpartierna, SPD och Die Linke.

Ja, den senaste mätningen är bara en ögonblicksbild av hur väljarna kan rösta just nu, men den bekräftar att CDU/CSU inte kommer att få det lätt under den kommande valkampanjen, särskilt som de allra flesta journalister i Tyskland sympatiserar med De gröna – och inte ens försöker dölja detta. Efter att Annalena Baerbock nominerades som de grönas kanslerkandidat i måndags dök hon upp i en tv-intervju och fick den ena harmlösa frågan efter den andra. I slutet av intervjun applåderade journalisterna henne – något mycket ovanligt. Vissa observatörer i Tyskland misstänker till och med att förbundskansler Angela Merkel skulle föredra Annalena Baerbock som sin efterträdare framför en kandidat inifrån sitt eget parti. Under Laschets och Söders bittra maktkamp har Angela Merkel trots allt inte gjort något annat än att se på – med till synes ointresse – medan striden pågått.

Rainer Zitelmann är doktor i historia och sociologi och författare till The Rich in Public Opinion – som senare i år ges ut i svensk upplaga med svenska data om synen på rika av Svensk Tidskrift