Begagnad bil säljes, avtalet omfattar 73 punkterKan ni tänka er köpa en begagnad bil av mig? Det handlar om ett fyraårigt leasingkontrakt utan möjligheter att hoppa av. Nu har jag i alla fall lyckats hitta ett par som publikt lovat att köpa min gamla bil och till och med kommit överens i ett avtal med 73 punkter, skriver Bilhandlarkorrespondenten.

Det finns dock vissa inskränkningar i möjligheten att använda bilen eftersom jag har ett hemligt avtal med den tidigare delägaren till bilen. Det gör att avtalet vi skrivit kanske begränsas men det berättar inte jag om. Den tidigare delägaren däremot har berättat om det på ett sätt så att även köparna nu känner till det. Han säger att det finns ett avtal på ett ”hemligt papper” som innebär att mitt avtal med de nya ägarna ”i praktiken är tillintetgjort”.

En ytterligare försvårande omständighet, som jag inte påtalade när vi skrev avtalet, är att den tidigare delägaren tar ganska lätt på det här med privat ägande. Men köparna verkar tycka att det känns skönast att inte ställa frågor om det hemliga avtalet innan man slår till och gör affär. Kanske har de redan hunnit berätta för grannarna vilken fin bil de köpt? Kanske har de redan hunnit tacka nej till andra fina erbjudanden?

Jag var lite orolig för att det information om det hemliga avtalet läckte ut men det gjorde tydligen ingen skillnad för paret som ska köpa bilen. De litar fortfarande på mig. Hon menar att avtalet inte ändrats ”en millimeter” trots min hemliga överenskommelse med tidigare delägare. Hon har inte ens begärt att få se anteckningarna och anser ”inte att det är där fokus bör läggas” i affären. Han skrattade till när han fick en fråga om det hemliga avtalet. ”Nej. Något hemligt avtal tror jag inte finns”, sa han. Som säljare uppskattar jag verkligen köpare som upplever sig ta ansvar när de väljer att avstå från att ta del av mina andra avtal. Tänk om det fler köpare som detta fina par?

Skulle ni kunna tänka er att köpa bil på samma sätt som det här paret? Sannolikt inte och tur är väl det. Mindre bra är att det är så Sverige får en ny regering.

***

Det här med bilhandlarjämförelsen har en historisk förebild. I presidentvalskampanjen 1960 mellan Nixon och Kennedy figurerade bilder på Nixon med texten ”Would you buy a used car from this man?”

Bilhandlarkorrespondenten