Print Friendly, PDF & Email

Årets adventskalendrar

Av Maria Eriksson | 25 December 2009

Att göra en egen adventskalender tycks onekligen vara årets grej. Den borgerligt lagde har haft inte mindre än tre kalendrar att titta på/lyssna till i advent. Och för den som missat Svenskt Näringslivs julkalender, boken Flyts dito eller Kommunen finns fortfarande möjlighet att hitta alla på nätet. Och bäst av allt, man kan öppna hur många luckor man vill på en gång.

flyt_200x267Theodor Paues och Fabian Wallen
Flyts julkalender
Typ: klassisk lucköppning

Det var inte roligare på 1970-talet. Det signalerar redan den brunmurriga sjuttiotalsklädsel som Theodor Paues tagit på sig i Flyts julkalender. Här har hans och Fabian Wallens bok, Flyt! Förbättringar i Sverige sedan sjuttiotalet – en Fyra nötcrème och en moviebox för den politiskt intresserade – också blivit julkalender. Tesen är densamma – det var alls inte bättre förr. Och Paues sitter med en tänd adventsljusstake, likt programledaren i Galenskaparna & After Shaves, En himla många program, om nu någon minns det, redo att lotsa oss genom nästa lucka.

kommunenvyNiklas Elert & Jonas Sigedal
Kommunen
Typ: radiokalender

Kommunen är just det. En vanlig mellansvensk småkommun med allt vad det innebär. Komplett med kommunalpamp, fyndiga slogans, vidlyftiga satsningar, jämställdhetsplaner och statliga bidrag i drivor. Men på speed. Några av de frågor som får sina svar i de tjugofyra avsnitten är:

Hur ska det gå för SAAB (Skooghs Alldeles Angenäma Bageri), Kommunens kakfabrik som inte gått med vinst sedan 1995?
Kommer kommunalpampen Göran Karlsson att lyckas lägga vantarna på sin del av den så kallade Pedofilmiljarden – utfärdad från Stockholm?
Är en jättestor mandarin vår tids könsneutrala svar på jultomten?
Hur gör man enklast av med 50 miljoner kronor?

Kommunen finns dessutom som podradio – kanske något att ladda ner till ipoden för julpromenaden?

Svenskt Näringsliv
Julkalender 2009
Typ: korta reportage

Den som hade hoppats på lite trevlig underhållning att knäcka nötter och myslyssna till med tjocka släkten blir nog besviken på Svenskt Näringslivs julkalender. Om man inte tycker att avsnitt som “Allt fler arbetslösa ungdomar”, “Avtalsrörelsen oroar företagen” eller “Kommuner snedvrider konkurrens” låter alldeles väldigt spännande. Å andra sidan är innehållet givetvis desto viktigare. Och bristen på julmys är ju snarast en fördel för den som vill titta på kalendern i januari.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

Feminism – en antologi

fplus

Läs mer här

FMRS online

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019