Animerade diskussioner på FMRS Stockholm

I onsdags stod Svensk Tidskrift värd för Free Market Road Show i Stockholm. Det blev en animerad diskussion om staten som entreprenör och hur vi egentligen skyddar den fria marknaden från politiken – i synnerhet i orostider.

Efter två års pandemi kunde Free Marker Road Show äntligen ge sig ut på en fysisk turné igen och i onsdags var det dags för Stockholm.

Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare europaparlamentariker, satte agendan med en key note om frihetens värde i en tid när allt fler vill begränsa den – både med regleringar och vapen. Förra veckan gästade Hökmark FMRS Kyiv, ett tal vi har glädjen att återpublicera i spalten här bredvid, och konstaterade nu att Vladimir Putin lyckats med det till synes omöjliga – att ena väst.

Vi har förvånat Putin med vår enighet och beslutsamhet, men vi har också förvånat oss själva – och påmint oss själva om vikten av det strategiska partnerskapet mellan Europa och USA, menade Hökmark. För Ukraina är fred och frihet inga intellektuella koncept, och det är det vi behöver minnas när vi arbetar för friheten i både det lilla och det stora.

I paneldiskussionen deltog Martin Gundinger, Austrian Economics Center, Mitja Steinbacher, Faculty of Law and Business Studies, Catholic Institute Ljubljana och Christian Ekström, VD för Skattebetalarnas Förening. Modererade gjorde Anders Ydstedt och Amanda Wollstad från Svensk Tidskrift.

Diskussionen kretsade kring hur vi kan skydda fria marknader och fri handel i tider av oro och rädsla – efter två års pandemi och nu under ett invasionskrig i vårt närområde. Stater och överstatliga organ som EU passar gärna på att flytta fram sina positioner i tider av oro, och tillfälliga lösningar som bidrag, omsättningsstöd och exporthinder riskerar att bli permanenta – och förhindra de nödvändiga omställningar som måste ske för att garantera vår välfärd på lång sikt.

Ett var panelen i vart fall helt eniga om – stater är usla entreprenörer. Martin Gundinger påminde om hur Milton Friedman varnat för att om man sätter staten som ansvarig för Sahara kommer sanden att ta slut.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift