Amanda Wollstad: Ofärdsåret – Svensk Tidskrifts årsbok 2022

Äntligen är Svensk Tidskrifts årsbok för 2022 här. Texter av förra årets tjugo mest läsa författare sammanfattar året som gått, ett tidsdokument över ett på många sätt mörkt år.

2022 präglades av kriget. Av folkmordet och det vidriga övergrepp Ryssland begår mot ukrainska civila; män, kvinnor och barn. Av ett säkerhetsläge som inte varit så här allvarligt sedan andra världskriget. Av Ukrainas okuvliga hopp och mod, och envisa kamp – inte bara för sin egen överlevnad, utan för hela Europas säkerhets och framtid.

Kriget kom att prägla vardagen även i Sverige. Frågan om upprustningen av försvaret, både det civila och militära, gick från akut till ur-akut. Gamla sanningar fick omprövas i både Sverige och Europa när det stod klart att det enda riktiga, det enda försvarbara, var att stödja Ukraina inte bara humanitärt, utan också militärt. Efter en rekordsnabb omsvängning skickade Sverige plötsligt vapen till stridande land, och den europeiska politiken präglades åtminstone i denna enda fråga av en helt igenom oväntad enighet och beslutsamhet.

Lika oväntad, eller åtminstone oväntat snabb, var Socialdemokraternas – och där med Sveriges – omsvängning i Nato-frågan. Vägledda med ömsint men fast hand av vår betydligt mer realistiskt lagda östra granne gick det dåvarande regeringspartiet på rekordtid från aldrig Nato till vi har väl alltid varit för Nato?.

Kriget, säkerhetsläget och Nato-processen dominerar också årsboken. Hälften av texterna berör på något sätt samma ämne, förmodligen är det ett rekord. Även utformningen av boken har påverkats. Vår logotyp har fått ukrainska färger, både på framsidan och i tidningen. Omslaget visar ett av de solgula fält som under blå himmel gett den ukrainska flaggan dess färg, även om himlen just nu är stormig och mörk.

Men i skuggan av kriget går livet vidare – också det har ukrainarna lärt oss. Under 2022 har vi också hunnit hålla val, byta regering, försökt hantera en finanskris och en elkris, diskuterat skola, rättsstat, förflutet och framtid. Frågor som inte blir mindre viktiga i tider av oro, och måste få plats och utrymme även då.

Årsboken innehåller som vanligt en text vardera författad av våra tjugo mest lästa skribenter under året, publicerade i kronologisk ordning. Därutöver innehåller boken ett urval av tecknaren Hans von Corswants briljanta alster från året som gått, och några tänkvärda rader av vår inte längre hemlighetsfulle men djupt saknade Veckopoet, Carl-Johan Westholm.

Läs mer om årsboken och var den kan köpas på vår förlagssida.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift

Författare i årsboken i kronologisk ordning:
Magnus Norman
Johan Ingerö
Ulla Hamilton
Simon Westberg
Amanda Wollstad
Karl-Peter Schwarz
Erik Lakomaa
Louise Meijer
Hans Wallmark
Pål Jonson
Tony Gunnarsson
Edward Hamilton
Mats Fält
Daniel Klein
Pia Clerté
Per Bylund
Krister Thelin
Gunnar Hökmark
Lars Tobisson
Anders Ydstedt
Anders Åslund.