Amanda Wollstad: Glad sommar önskar Svensk Tidskrift

Svensk Tidskrift tar med detta extralånga sommarnummer uppehåll i några veckor, men är tillbaka som vanligt igen i augusti. Under tiden önskar vi alla våra läsare en någorlunda rofylld sommar.

Det är oroliga tider på många håll, runt om i världen och hemma i det inte alltid så trygga Sverige. Politiken präglas av krig, beredskap, geopolitiska spänningar, gängvåld och som inte det i sig vore nog en svajig ekonomi både globalt och lokalt. Det finns mycket som oroar, och mycket som brådskar.

Kriget i Ukraina tar inte semester. Bomberna fortsätter regna över civila ukrainare som försöker liva sitt liv i någon slags normalitet mitt i kriget, som när köpcentret och den bland utländska journalister mycket populära pizzarestaurangen Ria i Kramatorsk bombades i tisdags. Minst elva personer dog, varav fler tonåringar. Stödet till Ukraina, militärt, civilt och politisk, får inte tappa i fart eller omfattning för att väst går på semester.

Inte heller tar den svenska upprustningen, eller beredskapen, paus. Försvarsmaktens verksamhet pågår dygnet runt, sju dagar i veckan, 365 dagar om året, och många får nog ställa om semesterplanerna för att upprätthålla den verksamhet som säkerhetsläget kräver. Det samma gäller för polisen, inte heller gängkriminella verkar ha någon vidare respekt för behovet av vila och återhämtning. Likaledes ska gränserna bevakas, sjuka vårdas och den stora risken för skogsbränder stökar till det för både räddningstjänst och frivilliga.  

Till er som oförtröttligt jobbar igenom industrisemester och ljusa sommarkvällar för vår trygghet, frihet och hälsa vill vi rikta ett extra tack. Ni har sällan varit viktigare.

Vi som har förmånen att kunna ta ledigt bör å andra sidan förvalta den möjligheten väl – att njuta av livet är sällan så viktigt som i orostider. Utmaningarna kommer inte vara mindre i höst, så det gäller att samla kraft, mod och kunskap medan tillfälle ges.

Med detta nummer tar Svensk Tidskrift sommaruppehåll. Vi är tillbaka som vanligt i augusti, med ambition att fortsätta ge utrymmer för liberalkonservativ idédebatt, de stora frågorna och de långa perspektiven.

När dagens fullmatade nummer är avverkat och redaktionens lästips genomgångna finns som vanligt över hundra år av Svensk Tidskrift fritt tillgängligt i vårt arkiv. Passa på – det förflutna har mycket att lära oss om framtiden.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift