Amanda Wollstad: En påsk önskar Svensk Tidskrift

Av gammal hävd önskar man inte glad påsk förrän på påskdagen. Påsken är inte glad förrän Kristus har återuppstått, förrän livet har vunnit över döden. I år känns det längre bort än vanligt.

Våren är hoppets tid. Ur den mörka, kalla jorden spirar livet. Den är full av bakslag, när dessa ord skrivs har vädret växlat mellan virvlande snö, vasst hagel och strålande sol tre gånger utanför redaktionsfönstret i Malmö. Men till slut vinner våren över vintern, precis som varje år.

Påsken är hoppets högtid. Fastans eftertanke, skärtorsdagens bleka tvivel och långfredagens nattsvarta sorg och död leder till återuppståndelsen, till livet, till tron. Varje år samma cykel, varje år samma återuppståndelse, varje år samma glädje.

Men i år är mörkret kompaktare än vanligt. Rapporteringen från kriget i Ukraina började i vantro och förfäran, varje morgon var rädslan att Kyjiv skulle ha fallit under natten. Det hårdnackade ukrainska motståndet gav hopp, de ryska förlusterna blev fler och fler och de ryska trupperna börjades så sakteliga drivas tillbaka.

Bara för att avslöja handlingar så vidriga att de knappt går att återge. Plundring, tortyr, avrättningar och sexuella övergrepp, riktade mot män, kvinnor och små barn, mot oskyldiga civila. Övergrepp som minner om historiens värsta regimer – en skara dagens Ryssland nu för alltid kommer tillhöra.

Berättelserna kommer dessutom med all säkerhet bli fler, och värre, när de ryska styrkorna drivs ut from områden de kontrollerat längre. Krigsbrotten är inte ett olycksfall i arbetet, utan en medveten taktik. För att skrämma, och för att förgöra den ukrainska kulturen, stoltheten och hoppet.

Men det finns strimmor av ljus.

Ukraina kämpar tappert, tar tillbaka sitt territorium, skyddar sin nation efter bästa förmåga. I det måste vi stödja dem, på alla sätt och med all kraft vi kan uppbåda.

Brotten dokumenteras, på plats i Ukraina och i alla de länder där ukrainska flyktingar söker skydd – däribland i Sverige. Rättsprocesser har redan påbörjats. Förövarna ska aldrig få ro.

Det kommer att komma ett efteråt. En dag när Ukraina åter är fritt, en dag när Putin och hans lakejer får stå till svars för sina brott – i detta livet eller nästa.

Nästa fredag är det långfredag och Svensk Tidskrift kommer av tradition och ett visst mått av konservatism inte ut. Den 22 april är vi tillbaka igen, redo att försöka hjälpa våra fantastiska läsare att förstå en understundom obegriplig samtid.

Till dess önskar vi er alla en påsk, och hopp. En strimma ljus i det mörkaste av mörker.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift

Skulle ni sakna oss under helgen finns som vanligt hela vårt 110-åriga arkiv fritt sök- och läsbart här.