Alexandra Ivanov: Vad gör du för Ukraina?

Det är krig i Europa. Vladimir Putin har trappat upp den ryska invasionen från 2014 och verkställt ett storskaligt angrepp mot Ukraina. Ryska marktrupper rycker i skrivande stund in mot i Kiev. Den ukrainska armén försvarar sitt land.

Lika ofattbart som det är verkligt. Historien har lärt oss mycket. En dyrköpt lärdom är att despoter måste stoppas. Min vän Egl? Markevi?i?t?, vice ekonomiminister i Litauens regering, underströk i torsdags att Litauen förbereder sig för att försvara sitt land. Belarus, i praktiken under rysk kontroll, har byggt ett kärnkraftverk precis vid gränsen. Hela den litauiska befolkningen har fått jodtabletter för att använda vid en planerad eller oplanerad olycka.

I Ukraina dör människor just nu. Civilbefolkning och soldater. Minst en miljon flyktingar är på väg mot Polen och Litauen, andra länder också. Hjälp i närområdet är inte längre ett teoretiskt resonemang utan har fått en skarp kontur. En förmåga som är bibehållen i länder som Polen och Litauen, till skillnad från Sverige.

Det finns inget utrymme för naivitet. Ukrainas sak är vår. Var lämnar det en vanlig svensk i februari 2022? Det är lätt att fördöma, svårt att agera.

Men alla kan göra något. I Litauen bor och verkar svensken Jonas Öhman. Han har sedan 2014 drivit en organisation vid namn Blue/Yellow. De samlar in pengar för att köpa in materiel till den ukrainska armén och hjälpa civilbefolkningen. Igår donerade 81 svenskar 45 000 kronor till deras livsviktiga uppdrag. Fria Moderata Studentförbundet arrangerar också en insamling.

Stöd deras arbete eller leta upp andra trovärdiga organisationer. Sprid till vänner, och bidra med pengar. Ersätt valfri vardagslyx. För vad är en hamburgare, en råbiff eller en ny väska värd när människor dör för vår liberala demokrati.

Delta på demonstrationer och manifestationer. Ta tiden att titta på Vladimir Putins krigstal, eller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fredstal till det ryska folket. Inse allvaret och håll fokus. Allt detta spelar roll. Men tänk också på att inte råka sprida desinformation om exempelvis ryska framgångar.

Samtidigt måste den svenska regeringen driva på för massiva sanktioner mot Ryssland och militärt stöd till Ukraina. Aldrig har det europeiska samarbetet varit viktigare. Våra folkvalda behöver därtill trygga elförsörjningen i form av ren, svensk, kärnkraft och se över möjligheten till uranbrytning i Sverige. Vi har också ett moraliskt ansvar att tillsammans med övriga EU-länder hjälpa människor på flykt inom Europa. Socialdemokraterna har än så länge inte imponerat.

Sammanfattningsvis: Vi kan alla göra något för Ukraina, och tiden att göra något är nu. Det handlar om vår värdighet, om Europas fred och våra barns frihet.

Alexandra Ivanov är talskrivare hos Moderaterna (föräldraledig)