70-årsminnet av Katyn: Putin och polackerna bearbetar historien

”Av skäl som jag inte förstår hyser gruppen kring Medvedev och Putin uppfattningen att det är bra för dem att framstå som obehagliga översittare. Att det är bra för dem att bråka med Estland eller argumentera med polackerna om Sovjetunionen verkligen låg bakom Katynmassakern. Inget av detta är logiskt eller rationellt från utrikespolitisk synpunkt. Varför i himlens namn behöver Ryssland ett dåligt förhållande till polackerna?”

Utgrävningar från massakern i Katyn

Frågan ställdes år 2008 av Anne Applebaum, kännare av Sovjet och Ryssland, i en intervju i tidskriften Axess, vars tema var ”Imperiet slår tillbaka” – Kremls framhävande av ”goda sidor” i Stalins verk.

Massakern i Katyn, nära gränsen till Vitryssland ägde rum i april 1940. På Stalins order avrättades omkring 20 000 polacker, däribland många officerare. De hade blivit krigsfångar efter den sovjetiska inmarschen i Polen 17 september 1939, i enlighet med Molotov-Ribbentrop-pakten mellan Hitler och Stalin om att dela Polen och hela regionen mellan dem.

1943 rapporterade Tyskland, som 1941 angripit Sovjet, att man påträffat massgravar vid Katyn. Moskva skyllde på tyskarna. Det förblev inställningen till 1990, då Michail Gorbatjov erkände vem som var förövaren.

Men så sent som 2007 och 2008 yppades i rysk tv och press tvivel på i skuldfrågan. Kanske är det nu slut, i alla fall på den här punkten, med oförmågan att bemästra historien. För i början av februari kunde Anne Applebaums make, Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski, meddela att Rysslands premiärminister Vladimir Putin inbjudit sin polske kollega Donald Tusk att delta i en högtidlighet i Katyn i april, till minne av att 70 år gått sedan massakern.

Det är den första officiella ryska ceremonin till minne av illdådet. Mötet i Katyn blir en parallell till Putins närvaro när Polen i fjol inbjudit företrädare för 30-talet berörda nationer till Gdansk, för att minnas Tysklands angrepp på Polen 1 september 1939. I Gdansk sade Putin att det fanns ”goda skäl” att fördöma Molotov-Ribbentrop-pakten, och han sade sig förstå polackernas känslor inför Katyn. Polen och Ryssland har enats om att låta historiker från båda länderna granska Katyn.

Fast vad som hände är nog inte det stora problemet, utan olika syn på vad som hände. Även sedan Polen 2007 fick en regering inställd på goda relationer med Moskva har det i Ryssland märkts en önskan att lägga i alla fall en del av ansvaret för andra världskrigets utbrott på offret – Polen. Putin har påpekat att Polen minsann 1938 deltog i delningen av Tjeckoslovakien. Ryska historiker har skrivit att Polen under 30-talet planerade för ett anfall på Sovjet tillsammans med Tyskland och borde ha undvikit krig genom att säga ja till Hitlers krav på territoriella eftergifter.

Med den inställning Kreml har till historien kommer polackerna aldrig att få se en rysk ledare knäfalla likt Willy Brandt, Västtysklands förbundskansler, år 1970, vid ett monument över upproret 1943 i Warszawas judiska ghetto.

Men det betyder ändå en hel del ifall Polen genom smidigt uppträdande får Moskva att erkänna fakta – och Rysslands mäktigaste ledare att i Katyn hedra offren för Stalins brott.

Bo Ture Larsson (SNB)

Läs tidigare texter av Bo Ture Larsson:
I Kaliningrad står tiden stilla (5/2)
Kan Kina hjälpas? Draken är politisk skräcködla (1/1)
Somalia vid Östersjön (27/11)
Islamisternas seger i deras egna ögon (13/11)
Michnik: Därför gick Polen före 1989 (6/11)