Rösta med fötterna

Aftonbladet råder svenskar att ta pengarna och fly landet – på grund av orättfärdiga skatter. Tydligen är aggressiv skatteplanering helt okej, bara du är över 65, konstaterar Anders Ydstedt.

”Flytta till solen och rädda pensionen”. Så skrev Aftonbladet häromdagen och konstaterade samtidigt att svenska pensioner inte bara är låga, de beskattas också högst i Europa. Kvar blir långt mindre pengar i plånboken än för pensionärer i andra länder. Tipset som Aftonbladet publicerade är att göra som 123 000 äldre svenskar redan gjort; att rösta med fötterna och flytta utomlands. Aftonbladet är inte ensamt om att komma med skattetips så här i deklarationstider. Samtidigt som många tidningar höjer rösten om skattesmitning och ”aggressiv skatteplanering” kommer de med tips om hur man kan sänka skatten. Aftonbladet går dock längst åt bägge hållen, tidningen har de hårdaste orden på ledarplats samtidigt som pensionärer tipsas om att lämna Sverige för att slippa skatten.

Det är mot bakgrund av denna högröstade debatt man ska se finansministerns utspel med tio åtgärder för att motverka skatteflykt. Populism. Visst är det riktigt att se till att rätt skatt betalas men vad är rätt skatt? Här glider formuleringarna i förslagen. Istället för att säga att lagen ska följas säger ministern att företag ska diskutera skattefrågor i styrelserummen och ta fram en policy för skattefrågor. Ska lag ersättas med policy?

Dessutom ska regeringen utreda en skyldighet för skatterådgivare att informera Skatteverket om skatteupplägg. Betyder det att Aftonbladet ska tvingas lämna pliktexemplar till Skatteverket?

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift.