Mats Fält: Sachsens Sveaborg

Den ligger inte vid havet som Sveaborg eller Gibraltar men har ändå spelat en central roll för sin regions historia. Sachsens mäktiga bergsfästning Königstein ligger dock även den vid vatten, där floden Elbe slingrar sig mellan kullarna på sin väg mot Dresden för att sedan fortsätta hela vägen till Nordsjön. Elbe hinner faktiskt på slutet med att passera även den charmiga svenskstaden Stade, väster om Hamburg.

Königstein ligger ungefär 40 minuter sydost om Dresden, mycket nära det som en gång var donaumonarkins Böhmen och numera är Tjeckien. Vägen är bra men det är inte som att åka autobahn, det medger varken floden eller bergen. Både fästningen och landskapet är värt resan – det ligger något trolskt över nejden även den regniga dag jag är på besök. Dimman låg tät men det gav en annan charm åt upplevelsen, mer Game of Thrones och mindre Sound of Music men fortfarande vackert och imponerande.

Königstein började byggas under medeltiden och blev tidigt en strategisk plats för både förvaring av dyrbarheter och viktiga möten. Successivt växte murarna och kurfurstarna av Sachsen beslöt i slutet av 1500-talet att fästningen skulle omfatta hela klippan. Arbetet avslutades i huvudsak i början av 1700-talet.

Königstein blev kurfurstendömet Sachsens huvudfästning men också en populär plats för mottagningar och fester. Prominenta gäster kom på besök – Napoleon har varit här och Peter den Store var här två gånger. Fästet har naturligtvis också använts som fängelse – några av fångarna var den ryske anarkisten Bakunin – inblandad i revolutionsförsöket 1849 – och den tyske socialdemokraten Bebel.

I fästningens moderna och pedagogiska muséum kan man bland annat lära sig att Karl XIIs ärkefiende August den Starke, kurfurste av Sachsen och kung i Polen, här lät bygga världens största vinfat. Det rymde 238 000 liter och kollapsade till slut av sin egen tyngd.

Eftersom Königstein ligger högt uppe på sin klippa har fästningen aldrig erövrats i krig. Gustaf II Adolfs armé passerade i dalgången men gjorde inget försök att ta Königstein. I början av sjuårskriget kapitulerade hela den sachsiska armén 1756 för Fredrik den Stores preußare på slätten nedanför. Även den gången kunde kurfursten behålla sin fästning, som fick neutral status under resten av kriget. I samband med revolutionen i Sachsen 1849 blev Königstein kungafamiljens tillflyktsort, i väntan på att preussiska trupper kunde återställa ordningen i huvudstaden. Under kriget mellan Österrike och Preußen 1866 utväxlades skott med preussiska trupper på avstånd men även då lämnades fästningen i fred. Efter kriget fick Königstein under en tid en preussisk garnison. Fästet ingick senare i det nya Tyska Rikets system av förbundsfästningar.

Königsteins militära historia tog slut 1913. Därefter har fästningen använts som fängelse för både vanliga kriminella och krigsfångar under världskrigen och DDRs första år. 1955 blev Königstein ett muséum och har sedan dess restaurerats och blivit ett modernt besöksmål med en praktisk hiss för den som ser höjdskillnaden som ett problem. Man kan även besöka någon av alla caféer och restauranger som under sommarhalvåret bedriver en intensiv verksamhet innanför murarna. Det är roligare än att göra detsamma i den lite tråkiga byn med samma namn. Eller så åker man över gränsen till Tjeckien där man får mer för pengarna.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun