Intervju: Konservatism och kapitalism

Svensk Tidskrift gör en satsning på att lyfta fram och belysa relationerna mellan konservatism och kapitalism. På agendan finns en artikelserie, en antologi och seminarier. För att nå fler kommer även material att finnas som ljud och film och spridas via sociala media. I grunden handlar det om att skildra de tydliga kopplingarna mellan äganderätt, marknadsekonomi och konservatism, liksom vad konservativa perspektiv på kapitalism kan betyda i dag och i framtiden för praktisk politik. Centralt i satsningen är en antologi med Tony Gunnarsson och Mattias Holmström som redaktörer. Svensk Tidskrifts ordförande Anders Ydstedt fick ett samtal med de två redaktörerna.

Varför behövs denna satsning just nu?

– Konservatismen har under 2000-talet gjort en comeback, efter att i princip ha varit dödförklarad. Konservativa rörelser växer på flera håll i världen och allt fler svenskar betraktar sig som konservativa. Därför finns ett behov av att belysa den konservativa traditionen också i ekonomiska frågor. Även många konservativa har nog en diffus uppfattning av denna, säger Tony Gunnarsson.

– Den konservativa rörelsen har i stor utsträckning tvingats fokusera på frågor som inte rör ekonomi, vilket gjort att frågan lämnats därhän. Detta tillsammans med i synnerhet den amerikanska konservativa rörelsens utveckling har gett vind i seglen åt de som förespråkar en starkare statsmakt, mer regleringar och tullar. I en sådan tid är det värt att belysa frågan, då en sådan ekonomisk politik på sikt sannolikt kommer inte kommer att vara bra varken för landet eller de grupper man utger sig för att skydda, säger Mattias Holmström.

Projektet har arbetsnamnet Konservativ kapitalism, hur förhåller sig konservatismen till kapitalismen?

– Med titeln vill vi lyfta fram att det finns en konservativ kapitalism, att konservatismen omfamnar marknadsekonomin, men att den ekonomiska synen skiljer sig från exempelvis liberalismens på flera sätt. Konservativa påpekar att marknaden fungerar bäst när den samexisterar med starka institutioner, andra livskraftiga samhällssfärer och levande små gemenskaper, säger Tony Gunnarsson.

– Det finns konservativa invändningar mot den fria ekonomin kopplat till exempelvis nationell säkerhet, långsiktighet och kristen moral, men den stora berättelsen är att konservativa argumenterat för marknadsekonomi, från Edmund Burke via bland andra Wilhelm Röpke till senare tänkare som Roger Scruton och Thomas Sowell, säger Mattias Holmström

– Marknadsekonomi främjar decentraliserat beslutsfattande, förvaltarskap och goda dygder. Den har också tydligt visat sig vara förenlig med social sammanhållning och välståndsökning för alla grupper, Mattias Holmström.

Vad kan läsarna förvänta sig av projektet?

– Ambitionen är att dels ge en överblick över hur konservativa ställt sig i ekonomiska frågor historiskt, dels att tillsammans med en rad duktiga skribenter reflektera över hur konservativa bör angripa problem i samtiden och framtiden. Alltifrån industrialismen och återuppbyggnaden efter världskrigen till nutidens krigiska omvärld, AI-revolution och europeiska regleringsiver kommer att beröras, säger Tony Gunnarsson.

– Förhoppningen är att ge en bredare bild av hur förhållandet mellan konservatismen och marknadsekonomin har sett ut, vilket ibland är som kivande bröder. Det finns inga enkla svar på frågan, men vi hoppas kunna visa förståelse både för de invändningar som har riktats mot marknadsekonomin, men också visa varför marknadsekonomin trots dessa invändningar har haft ett sådant genomslag bland konservativa.

Allt fler konservativa

Vi ser fram mot intressanta texter från Mattias, Tony och andra som vill bidra. Att utveckla konservatismen och ta tillvara intresset för densamma är angeläget. Andelen svenskar som betecknar sig som konservativa har ökat stadigt de senaste tio åren och i Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna utgör de konservativa den största ideologiska grupperingen enligt undersökningar från Demoskop, säger Anders Ydstedt.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift