Piketty – geni eller modefenomen?

I veckan ordnade danska tankesmedjan Cepos ett seminarium om Thomas Pikettys bok Capital in The Twenty-First Century. Det blev ett lågmält och konstruktivt samtal – kanske för att Piketty inte deltog själv.

Är Thomas Piketty ett geni eller ett modefenomen? Den frågan ställdes när danska tankesmedjan Cepos arrangerade ett seminarium om Pikettys bok Capital in The Twenty-First Century på Köpenhamns universitet i veckan. Trots att föremålet för seminariet själv inte var på plats fyllde Cepos en hel aula som fick lyssna på synpunkter och invändningar från Danmarks ledande ekonomer. Här är några av invändningarna:

* Piketty förutsätter att varje generation sparar kapital till nästa generation vilket gör att förmögenheter ackumuleras – men nu lever vi ju allt längre som aktiva pensionärer och då gör vi också av med sparkapital.

* Piketty är orolig för konsekvenser av ojämn förmögenhetsfördelning. Men är ojämn förmögenhetsfördelning överhuvudtaget ett demokratiskt problem? Jämför man förmögenhetsfördelning i olika länder med graden av demokrati, så som den rankas av till exempel Freedom house, ser man inget som helst samband.

* För Europa använder Piketty data från Frankrike, Storbritannien och Sverige men ser man på danska data så har avkastning på kapital inte alls utvecklats högre än löner. Danmark är därför i sig ett exempel på att Pikettys teser inte gäller generellt för kapitalistiska länder.

Professor David Dreyer Lassen från Köpenhamns universitet menade att det trots allt finns en risk med ökad kapitalkoncentration som måste uppmärksammas. Att framgångsrika entreprenörer tjänar mycket pengar är inget problem men om en duktig entreprenör använder sitt välstånd till påverka politiker för att skapa fördelar för sin egen verksamhet och begränsa möjligheterna för nya idéer – då minskar konkurrensen, priserna höjs och konsumenter går miste om smartare produkter. Detta är något som bland annat Chicagoforskaren Luigi Zingales varnar för och kallar för Crony Capitalism.

Diskussionen på Cepos var lågmäld och konstruktiv, kanske för att Piketty inte själv deltog. Möter Piketty motstånd kan han uppenbarligen bli en smula uppbragt och tappa fokus, som nyligen i debatt med Ryan Bourne från brittiska tankesmedjan IEA i Channel 4. Nu återstår att se om han får några tuffa frågor i Almedalen och hur han i så fall reagerar?

Anders Ydstedt är entreprenör, författare och styrelseordförande för Svensk Tidskrift.

Se inslaget i i Channel 4

Se seminariet på Cepos