BRON ÅTERSTÄLLS

När jag nyligen gjorde ett återbesök i Mostar noterade jag att det börjar hända saker.

Genom samarbete mellan UNESCO, Världsbanken och donationer från Turkiet, Frankrike, Italien, Nederländerna och Europeiska Kommissionen ska Stari Most nu byggas upp igen. Gilles Péqueux, den franske ingenjör som leder projektet, berättar att den historiska efterforskningen tagit ett år. Ingenjörer, arkitekter, geologer och historiker från ett antal länder deltar i arbetet. Det mesta av dokumentationen om bron har hittats i Istanbul och Ankara och omfattar också brevet från Sultan Sulejman till arkitekten där brobygget beställdes. Det kommer att kosta närmare 100 miljoner kronor att återställa bron och den beräknas vara klar 2003. Gilles berättar också att de kommer använda samma teknik som på 1500-talet. Kalkstenen kommer att brytas för hand med likadana verktyg. Förhoppningsvis kan man också återanvända en del av de gamla stenarna som bärgats ur floden.

Stari Most symboliserade enighet och integration i Mostar. Den förstördes men kommer nu att restaureras för att åter förbinda öst och väst och de olika folken i Bosnien och Hercegovina. Men liksom fredsprocessen kommer det att ta tid och kräva rätt material, ingenjörer och en solid grund för att lyckas. På 1500-talet tog det nio år att bygga bron. Det kommer också idag att ta lång tid och kräva ett enormt tålamod och skicklighet. Relationerna mellan Bosnien och Hercegovinas folk kommer inte heller att repareras över en natt men fredsprocessen har ändå kommit en bra bit på väg sedan 1995 och det torde vara en fråga om tid innan de båda sidorna om Neretva åter bundits samman.

Anette Brolenius (anettebrolenius@telia.com) arbetade under flera år i Bosnien och Hercegovina för "Office of the High Representative" och på Europeiska Kommissionens delegation.




Förra