Stå emot vänsterdreven



Hur lätt ska det vara att få en framträdande motståndare sparkad, kanske vanärad? Som vi sett exempel på kan det gå väldigt enkelt, vilket förstås uppmuntrar den politiska debattens mobbare, skriver Peter J Olsson om karaktärsmordet på Sir Roger Scruton.

I sin enklaste form kan det handla om att genom massanmälningar få någon avstängd från sociala medier som Facebook. I andra fall vill man få någon sparkad som kolumnist – eller som politisk företrädare.

Det har nu gått så långt att många anständiga personer drar sig för att vara offentligt aktiva.

Att det fungerar beror på en kombination av feghet och den egendomliga ”pudeltradition” som krishanterare brukar rekommendera. Sårbarast tycks borgerliga debattörer vara. Kanske för att de inte själva spelar fult.

Men den moderna tiden ger vissa möjligheter att slå tillbaka. Vi såg det i drevet mot ett antal elever från en katolsk skola i USA som anklagades för att ha ofredat en äldre vänsterdemonstrant – när bildbevis kom i dagen visade det sig vara precis tvärtom.

Förhoppningsvis får också karaktärsmordet på den konservative filosofen och författaren Sir Roger Scruton till slut ett lyckligt slut. Han begick dumheten att låta sig intervjuas av en gammal och hitintills hyfsat respektabel vänstertidskrift, New Statesman. Scruton har själv skrivit i den, så han var kanske något naiv. Nå, han intervjuades av George Eaton, andreredaktör på tidskriften. Intervjun var lång och behandlade många ämnen.

Innan den var tillgänglig så började Eaton twittra ut vad han menade var anstötliga uttalanden: Scruton skulle ha uttalat sig rasistiskt om kineser, svarta och judar, försvarat Victor Orban och förklarat att islamofobi var term uppfunnen av muslimska brödraskapet för att slippa kritik.

Detta ledde omedelbart till en storm av avståndstaganden, även från konservativa politiker. Och Scruton avlägsnades från sin – obetalda – post i regeringens arkitekturråd. Allt detta alltså innan det ens fanns uttalanden i skriftlig form.

George Eaton kunde sedan lägga ut en instagrambild på sig själv drickande champagne efter att ”ha fått en högervriden rasist och homofob sparkad”.

Men, vad sa egentligen Scruton? Den frågan ställdes av allt fler, inklusive den utpekade själv. Och New Statesman avkrävdes ett offentliggörande av hela intervjun. Nu finns den tillgänglig i inspelning och utskrift.

Och då visar det sig att Sir Roger Scruton inte alls hängett sig åt några rasistiska tirader utan lugnt och metodiskt diskuteras de olika frågorna. I de flesta fall var vad han sa nästan precis motsatsen till vad George Eaton hävdade och presenterade i sin tryckta intervju.

Scruton hyllade inte Orban mer än att han sade att han arbetade mycket med honom under frigörelsen från kommunismen. Men att han nu trodde att Orban låtit makten stiga honom åt huvudet. Vidare nämnde han Soros ”imperium” i Ungern, vilket torde vara ett faktum.

När det gällde Kina visade det sig att Eaton påstående att han sagt att alla kineser var lika var helt fel. Vad Scruton sa var att kommunistregimen försökte skapa kineser som utåt sa precis samma saker av fruktan för repression, och det är något helt annat: han angriper inte någon kinesisk egenskap, utan kommunismens totalitarism.

Så var det på punkt efter punkt. När man lyssnar på banden så framstår att intervjuaren försöker fiska efter rasistiska uttalanden genom att till exempel undra om inte knivvåldet är ett ”svart problem”, och i samtliga fall avvisas dessa påståenden av Scruton som fel eller för förenklade.

Och ja, termen islamofobi används ju faktiskt ofta som ett sätt att slippa berättigad kritik mot islam.

George Eaton är nu på time out från New Statesman, och en del av de konservativa som stämde in i skallet mot Scruton har kommit med försiktiga ursäkter. Än är han inte helt återupprättad, eller återinsatt i arkitekturrådet, förhoppningsvis blir han det.

Den här typen av karaktärsmord ska inte få löna sig.

Och för borgerliga debattörer kan det vara värt att lägga på minnet att det klokaste är att avvakta när det kommer till drev från vänster. Allt är inte alltid som drevets skapare påstår.

Peter J Olsson är borgerlig skribent och senior advisor (M) i Region Skåne