Veckan som gick

Alliansens mest lyckade politikomläggning? Jobblinjen i all ära, men nog har det rört sig en smula också på biståndspolitikens område. Inte för att folkpartiets oresonliga motstånd mot att vidga användningen av biståndet till andra angelägna utvecklingsändamål har minskat, ej heller automatiken i mångmiljardvolymerna.

Givet dessa förutsättningar har firma Carlsson & Stymne på UD trots det sega motståndet från biståndsindustrin ändå baxat igenom några reformer, främst länderkoncentration. Antalet mottagare är inte längre all världens diktatorer, utan urvalet och vilkoren har skärpts.

Somt förblir dock vid det gamla vanliga även under moderat besättning av regeringskansliet. Sålunda har biståndsorganet Sida bestämt sig för att lägga ut produktionen av sin tidning Omvärlden på en entreprenör, något som vid första påseende kan förefalla klokt. Lite modernt, nästan. Och djärvt – tänk om den gamla biståndspropagandan från den revolutionära romantikens dagar plötsligt skulle ersättas av en kritiskt granskande journalistik från politiskt oberoende reportrar. Det kunde ju bli alldeles fel.

Men biståndarna behöver nog inte ligga sömnlösa. Vid upphandlingen visade det sig att ny chefredaktör skulle bli Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson (s) och produktionen övertas av den socialdemokraterna närstående tankesmedjan Arenagruppen. Tillsammans med företaget Global Reporting som har – just det – Sida som kund för produktion av informationsmaterial. Så mycket för oberoende!

Tidningen Resumé har dessutom uppmärksammat att Sidas presschef är gift med en anbudsgivare på Global Reporting. Något jäv kan dock inte ha förekommit eftersom Sidas kommunikationschef försäkrat att ”hon har inte vetat mer om anbuden än vilken medborgare som helst”.

Dessbättre har en konkurrent, kundtidningsföretaget A4, överklagat upphandlingsbeslutet. I bästa fall får Arena trösta sig med en mångmiljongåva från LO nyligen för att utveckla sin nätsajt. Det är bättre att bistånd går till de fattiga än till de rika.