Veckan som gick

Det gick en elchock över landet, en stöt som satte igång rörelseenergin. Äntligen kärnkraftsutbyggnad! Regeringens överenskommelse, möjlig efter centerns offer på alliansaltaret, slog ner som en neutronbomb.

Fast äras den som äras bör: Mona Sahlin. Det som inte har varit möjligt på 28 år blev det över en natt i och med hennes omfamning av grönvänstern och rödvänstern. Inte undra på att LO surar.

Det slår rakt in i s-leden, sade Irene Wennemo, chef för LO:s arbetslivsenhet, i televisionen. I s-tidningen Östran (6/2) skrev hon att Sahlin på partiets framtidsdagar hävdade att ”hela bortfallet av kärnkraften kunde ersättas av förnyelsebara energislag. Det är svårt att förstå hur hon menar. Den teknik som finns i dag kommer att stå för den absoluta huvuddelen av elen som produceras också om trettio år.”

Jan-Henrik Sandberg, ordförande i Pappers, luftade samma kritik (TT 6/2):
”Det är naturligtvis besvärande att fackliga organisationer inom LO går ut så hårt mot S. Men det är min uppgift att sätta medlemmarnas och den svenska basindustrins intresse först.”

Ja, till skillnad från Sahlin, vars uppgift är att sätta vänsterpakten först.
Men vad tycker hon egentligen? 1995 var hon mot kärnkraft, fast hon inte kunde lova något:
”Jag vill fortfarande se mig som motståndare, det jag menar är bara att det är mycket osäkert om allt är borta till 2010.” (AB 21/5)

Några år senare hävdade hon att att alla partier är överens om att kärnkraften ska avvecklas, frågan gäller när och hur. (SvD 8/10 1998).
Snart var det i alla fall dags att sätta igång:
”Jag är inte naiv eller dum. Även jag inser att det inte går att ersätta olja och kärnkraft över en dag. Men någon gång måste man börja”. (SvD 3/5 2005)
Fast nog kunde man vänta en stund, trots allt: ”En del säger att det är dubbelmoral att effektivisera den befintliga kärnkraften, men jag tycker att det är väldigt klok politik.” (DN 2/1 2006)

Året därpå skulle i alla fall kärnkraften ”fasas ut” (SDS 2/4), ty ”jag vill inte se en utbyggnad, jag vill se en avveckling” (GP 6/11), för att ”om man tror att kärnkraft ska lösa energiförsörjningen försenar man utvecklingen flera decennier.” (AB 22/1 2008). Fast först måste vindkraften vara tillräckligt utbyggd (ÖP 1/3 2008). Och biobränslena (SvD 1/2 2009). Fast ändå: ”Kärnkraften ska avvecklas.” (SvD 4/2 2009).

Ja, nog skulle man kunna ersätta åtminstone en reaktor med all den vindkraft som Mona Sahlin själv utvecklar.