Veckan som gick

”Kalla fakta”, Fyrans forum för avslöjande journalistik, sänder i höst inför riksdagens öppnande den 15 september ett reportage om vad riksdagens ledamöter gör eller inte gör, när de inte trycker på knappen i kammaren.

Kanske hittar man något smaskens som kan bekräfta mediebilden av en samling lättingar, oduglingar och skurkar som missbrukar allmänhetens förtroende. Bäst vore förstås en repris på valstugesnacket som fällde moderaterna i valrörelsen 2002.

Eller så blir det en rätt trist och faktisk bild av en hårt arbetande, engagerad och initierad skara politiknördar som – med några undantag i alla partier – gör sitt bästa för att leva upp till makt och ansvar, med eller utan traktamenten.

Den som har teve får se, som Ove Joanson brukar säga.

En liten hjälp i arbetet presenterades i veckan av Pether Sörling på den egenhändigt konstruerade sajten Citizens Intelligence Agency, där man kan ta del av statistik om de valda ombudens röstande.

En som gjort det lätt för sig genom att nästan inte delta alls är förstås oppositionsledaren Mona Sahlin, som har en frånvaro på 97 procent under mätperioden oktober-maj. Att hon varit borta 374 omröstningar av 382 är inte så konstigt – vem skulle vilja offra värdefull arbetstid på att rösta för socialdemokratisk politik?

Det förklarar också andra socialdemokraters höga frånvaro; även s-ledamöter som Hillevi Larsson och Håkan Juholt har varit borta mer än hälften av voteringarna, enligt topplistan. Att den senare fick nobben av Sahlin på flera topposter kanske har bidragit?

Mindre förvånande är att det gröna språkröret Maria Wetterstrand med 61 procents frånvaro prioriterar annat, liksom gruppledare som Johan Pehrson (fp) och Lars Lindblad (m). Eller folk med flera tunga utrikes uppdrag som Kent Olsson (m) i Nordiska rådet och Europarådet. Eller EU-parlamentskandidater som Cecilia Wikström (fp), som måste jaga landet runt för att få ihop kryssen.

Men Leif Pagrotsky? Föredettingen sägs ha gjort come-back i riksdagen, men i så fall har det inte skett främst vid voteringarna. Vid 171 av 382 tillfällen har han föredragit andra sysslor.

Ja, alltid finns det någon premiär att stila inför kamerorna på, ett förhållande som under hans tid som statsråd gav honom smeknamnet ”premiärministern”.