Veckan som gick

Det har varit ett fasligt tjat om Moderaternas ”hemliga” bidrag. Så fasligt att till slut fick man byta partisekreterare, fast kanske inte bara därför. Men det var värst vad omsvängningen om offentlighet gick snabbt.

Anders Pihlblad, TV4-reportern som en gång drack för mycket vin med Ulrika Schenström framför kameror, berättar delar av historien i sin nya bok ”Ett partis fall och uppgång” (Natur & Kultur). För den som i likhet med riksdagsledamoten Maria Abrahamsson fann det rimligt att följa Europarådets rekommendation att reglera pengaflödet till partierna med lagstiftning var det länge oklart vilka argument partiets ledning egentligen trodde på för att hävda motsatsen.

Abrahamsson fick utstå spe bland kamraterna och på partistämman i Örebro i oktober 2011 storstryk med sin motion för lagstiftad öppenhet. Döm om hennes häpnad några veckor senare när partistyrelsen ändrade sig. ”En lagstiftning på området är enligt oss det bästa sättet att långsiktigt värna den öppenhet människor har rätt att kräva av politiska partier”, skrev Sofia Arkelsten utan att rodna i SvD (30/11).

Så mycket väsen för så litet pengar. Politikens storfinans är som tidigare världens rikaste parti, Annie Lööfs lilla centern, med miljarder på banken, följt av LO:s parti Socialdemokraterna med en halv miljard i kassan. En kvarts miljard drog SAP in under 2011, varav 14 miljoner kronor från facket och 54 från lotterier.

Från privatpersoner tog man in tre miljoner, dock mer än 20 000 kronor från bara en enda person. Oklart om det var Göran Persson eller Björn Rosengren eller någon annan av de nya arbetarmiljonärerna. Alla bäckar små, heter det, och kulorna lär behövas med tanke på att åtminstone 30 miljoner ska gå till avgångsvederlag till bl a Mona Sahlin, enligt TT.

Moderaterna, då? Nästan alla intäkter är offentliga medel, visar det sig. 2011 skänktes någon miljon av privatpersoner, varav enligt uppgift i Dagens Industri ingen (noll) gav mer än 20 000. Inte ens Gustaf Douglas, alltså.

Som underlag för fortsatt skandalisering är det knapert.