Vart går Moderaterna efter JÖKen?



Ulf Kristerssons moderater stod stadiga i regeringsstormarna, måhända visa efter den katastrofala decemberöverenskommelsen. Men livet i opposition blir inte nödvändigtvis lätt. Nu måste partiet hitta sin roll utanför Alliansen, och i ett delvis nytt politiskt landskap. Idag startar Svensk Tidskrift en ny serie om den svenska borgerlighetens framtid, skriver Amanda Wollstad.

Alliansen och regeringarna Reinfeldt var på många sätt en historisk framgång för den svenska borgerligheten. En samlad opposition kunde tillslut knäcka den socialdemokratiska makthegemonin som så länge framstått närmast som en naturlag, och när de fyra år senare lyckades bli omvalda – om än med nöd och näppe – verkade den socialistiska förtrollningen äntligen bruten. Kompromisserna som gjorts längst vägen gick mot den bakgrunden kanske att leva med, även om allt fler borgerliga väljare såg med oro på de uteblivna med nödvändiga reformerna av arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och skattepolitiken.

Sedan kom 2014, och ett valnederlag som inte hade varit så mycket att orda om – om det inte varit för vad som kom sen. I ett slag kapitulerade den borgerliga oppositionen från just oppositionsrollen, och socialdemokraterna kunde börja återvinna sitt förlorade territorium. Maktpartiet framför andra fann sig snart åter tillrätta i vad man själva anser är ens rättmätiga plats i Rosenbad och Arvfurstens palats, och kunder återgå till sin historiskt sett så framgångsrika politik av att söndra och härska. Hur det alliansen reagerade på det vet vi.

Och här stå nu en sargad borgerlighet, efter januariöverenskommelsen. Frågan är var man går härifrån.

Intresset för att diskutera moderaternas framtid har varit stort, både bland Svensk Tidskrifts etablerade läsare och i den borgerliga sfären i stort. Därför startar vi nu en artikelserie om Moderaterna och den svenska borgerlighetens framtid.

Förutsättningarna för framgång är stora om man nu utnyttjar oppositionstiden väl. Marknaden för tydlig borgerlig politik borde vara god. Så vilken roll ska partiet spela? Vilka frågor bör omprövas – och vilka bör hållas heliga?

Under våren öppnar vi upp för en fri, frank och initierad debatt om parti, opposition och ideologi – förhoppningsvis till både nytta och nöje.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift