Så följer du tyska valet

I Tyskland har varje röstberättigad två röster. Anders Ydstedt förklarar hur det fungerar och varför några stora reformer inte är att vänta.

germany_mapI Tyskland har varje röstberättigad två röster. En röst på kandidat i en enmansvalkrets och den andra på parti i flermansvalkrets. Det går också bra att lägga sina röster på två olika partier. Detta är något som FDP hoppas att många CDU-sympatisörer ska göra på söndag. För att komma in i förbundsdagen krävs fem procent av andrarösterna i hela landet eller att partiets kandidater segrat i minst tre enmansvalkretsar. Mandaten i förbundsdagen fördelas efter hela landet som valkrets och därefter fördelas varje partis mandat på delstaterna. Får då ett parti fler mandat i delstaten än det skulle fått med hela landet som valkrets så får de behålla dessa mandat, s k Überhangmandate (överskottsmandat). Detta innebär att man inte på förhand vet hur stor förbundsdagen blir efter valet. Vid en överenskommelse mellan partierna 2012 kom man dessutom fram till att införa utjämningsmandat för att kompensera för Überhangmandate. Förbundsdagen kan således bli väsentligt större denna gång. Det verkar alltid vara lätt för politiker att komma överens om att utöka sitt eget antal.

Något som inte är lika smidigt är det här med reformer. Trots att landets framgångar på senare år bygger på de framsynta Hartz-reformerna av arbetsmarknaden som gjordes av Gerhard Schröder, så är det inte särskilt populärt med reformer i Tyskland. Reform är faktiskt nästan ett skällsord. På söndag är den främsta konfliktlinjen istället att stoppa skatteförslag från SPD, Die Grünen och Die Linke som drastiskt skulle försämra landets konkurrenskraft. CDU slår vakt om status quo.

Det finns fler förklaringar till att CDU inte föreslår några reformer eller för den delen inte heller gjort några större sådana. Tyskland har till skillnad från Sverige en fungerande maktdelning med två kamrar. Det så kallade förbundsrådet utses av delstatsregeringarna och där har SPD majoriteten efter att CDU förlorat flera delstatsval. Rent teoretiskt har CDU först 2015 chans att lägga förslag som kan gå rakt igenom båda kamrar, utan att behöva förhandla med Hannelore Kraft (SPD), delstatspresidenten i Nordrhein-Westfalen. Så en stark prognos för valet är inga reformer. Om nu inte AfD kommer in och FDP åker ut. Då blir det spännande.

anders_ydstedtAnders Ydstedt är entreprenör, författare och styrelsordförande för Svensk Tidskrift.

Den sista opinionsmätningen före valet gjordes av INSA för Bildzeitung och ger följande fördelning (2013-09-18):

CDU/CSU 39%
Die Grünen 8%
SPD 28%
Die Linke 9%
FDP 6%
Piraten 2%
AfD 5%

Följ själv valopinionerna på medias specialsidor om valet

Die Welt

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Der Spiegel

Läs mer om Tyskland:
Tysk valduell av Anders Ydstedt (6/9)
Tillbaka till framtiden av Daniel Bergström (30/8)
Brist på reformer i CDU-plattform av Anders Ydstedt (28/6)