Ledare Nr 2- 2007

Välkommen till ett nytt nummer av Svensk Tidskrift. I detta nummer kan Du läsa intressanta artiklar om mycket aktuella frågor som oron i Mellanöstern, den personliga integriteten och ideologiskt maktskifte. Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israel-Information, har skrivit artikeln ”Är Israel Ur-orsaken till Mellanösterns alla problem?”. Nima Sanandaji, vd för tankesmedjan Captus, har skrivit ”Maktskifte till socialistiskt tänkande”. Dessutom har de två framträdande vänsterpartistiska rikspolitikerna Lena Olsson och Alice Åström skrivit artikeln ”Slarvet med integritetsfrågorna måste sluta”.

Svensk Tidskrift önskar dig en trevlig läsning!

I Svensk Tidskrift har vi följt Vaxholmsmålet och i dagarna kom yttrandet från generaladvokaten vid EG-domstolen. En seger för facket och den svenska modellen, säger journalisterna, medan LO med Wanja Lundy-Wedin uttrycker nöjd tillförsikt utan att vilja ta ut segern i förskott.

I korthet kan man säga att generaladvokaten gav facken rätt att med stridsåtgärder skydda de lettiska arbetarnas intressen, men att åtgärderna måste stå i proportion till de syften man vill uppnå. Inte heller får facket tvinga på arbetsgivaren kostnader som inte kommer de lettiska arbetarna till godo. EG-domstolen kommer med sannolikt att dela generaladvokatens bedömningar.

Den svenska partssammansatta arbetsdomstolen, som har begärt domstolens åsikt i frågan, kommer säkerligen att finna att blockaden var proportionerlig och att de extra kostnader arbetsgivaren hade i form av avgifter till försäkringssystem som de lettiska arbetarna aldrig kommer att utnyttja var försumbara. Så fungerar den svenska korporativismen. Starka organiserade intressen har ingen anledning att undergräva den egna maktställningen. Och så får en privat intresseförening fortsätta att utöva ordningsmakt.

Men låt oss lämna de juridiska teknikaliteterna åt sidan och låt oss i stället diskutera logiken bakom fackets agerande. För den här historien utgör en del i ett större sammanhang.

En kartell har av naturliga skäl starka intressen av att upprätthålla kontrollen över utbudet. Det är liksom hela idén med karteller. Arbetarrörelsen vill således hålla utlänningar utanför landets gränser. Det var därför socialdemokraterna ville förneka arbetare från de nya medlemsländerna i EU tillträde till den svenska arbetsmarknaden, det var därför Göran Persson varnade för social turism och det var också LO redan i slutet på 1960-talet satte stopp för arbetskraftsinvandringen. Det är mot denna bakgrund man ska förstå ”Go home”.

Det är också mot denna bakgrund man ska läsa följande uttalanden om utländska arbetare som är verksamma i Sverige:
”Vi i facken försöker att hålla ordning på det där. Det är som att bära ut sopor, det tar aldrig slut.” (LO-utredaren Ingvar Göransson i SVT:s Godmorgon 2005-07-05.)
”Så länge de har konstiga namn och åker hem på helgerna finns det inget ’vi’ och ’vi’.” (Byggnads presschef Monica Swärd om utländsk arbetskraft, i Arbetaren, juni 2004.)

Vaxholm handlar inte om solidaritet, utan om rent och skärt egenintresse kryddat med tydligt främlingsfientliga inslag. För att dölja detta dränks samtalet i högtravande retorik med brösttoner. Svensk Tidskrift befarar att när EG-domstolens yttrande kommer får facket laglig rätt att fortsätta med sitt smutsiga hyckleri.


Fredrik Segerfeldt, medlem i Svensk Tidskrifts redaktionsråd