Glad sommar önskar Svensk Tidskrift

Med detta fullmatade nummer tar Svensk Tidskrift sommarledigt, men uppmuntrar ändå till förkovran i hängmattan.

Årets Almedalsvecka är ännu inte lagt till handlingarna, på Moderatledarens tal på söndag hänger mycket, men bortsett från de ditkommenderade partisterna ekar Visbys gränder ändå tomma. Åtta dagar är åtminstone fyra för mycket och Gotland borde ta lärdom av lillasyster Bornholm – en halv dag per parti räcker gott. Kanske inte för politikerna, men definitivt för de som de hoppas övertyga.

På måndag tar dock den politiska sommarstiltjen vid, och Svensk Tidskrift tar en paus för att med ny energi kunna ta sig an höstens valupptakt. Med knappt ett år kvar börjar det redan hetta till, och risken är visserligen påtaglig att även den energin brinner ut någonstans halvvägs. Gör Macron allvar om sina löften att dra ner på antalet folkvalda kanske någon svensk politiker i behov av profilfråga – och de är ju en del – kanske kan låta sig inspireras av den leende mittenpopulisten och gå till val på löfte om just begränsad valrörelse. Tidsbegränsad, personalbegränsad eller talartidsbegränsad spelar mindre roll – bara någon inser att väljarnas intresse var begränsat redan från början.

Smalare men vassare var mantrat när försvaret skulle ”moderniseras” i mitten på nittiotalet och i det första får man ju i alla fall säga att våra folkvalda lyckades med, en synål har ju anmärkningsvärd precision om än föga försvarsvärde. Istället borde politiken kanske fokusera på kortare men djupare. Skippa evighetslånga utläggningar med buzzwords och strategisk positionering till förmån för essens och ideologi.

Svensk Tidskrift föreslår att de alliansanknytna hoppfulla för att få ett försprång startar redan nu. Så ställ tillbaka Läckberg i bokhyllan och ta med en död gammal filosof till stranden. Inspireras av Thatcher, Churchill och Reagan – men lämna deras barskåp därhän. Närma er försvaret via Sun Tzu och Clausewitz, men lämna dem utanför nomineringsmötena. Ge er i kast med Sveriges Historia, alla åtta delar, men läs dem inte i sängen.

Det behöver inte vara nytt för att ha ett värde. Det behöver inte ens vara något man håller med om. Bara det höjer blicken ovanför nästa opinionsmätning.

Ryck sedan tag i närmsta övernitiska ungdomsförbundsstämmoordförande och låna dem boken i utbyte mot en snabbkurs i talartidsbegränsningar, så kan vi alla se fram emot valåret med tillförsikt.

Och skulle ni glömma den döda vite mannen så finns gott utmärkta om sådana i vårt arkiv, lätt tillgängliga i mobilen.

Glad sommar och gladare läsning önskar Svensk Tidskrift.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift