Ge varje parti ett litet Gotland

Ett år kvar till riksdagsvalet. ”Jag känner mig pigg och i god form”, säger Fredrik Reinfeldt i en intervju med Dagens Nyheter. Men påpekar tidningen, ingen europeisk politiker har under 2000-talet lyckats vinna tre val i rad. Om nu det betyder något…

Den stora frågan är dock inte om Reinfeldts träningsprogram och matlådor håller måttet utan om alliansen visar sig ha ett tillräckligt intressant alternativ för att väljarna ska lägga sin röst på något av de fyra partierna ännu en gång.

I tyska Hamburg har ett miniatyrjärnvägsmuseum gett de sex största partierna möjlighet att, inför valet, på en kvadratmeter gestalta hur de vill att samhället ska se ut. Liberala FDP ställde upp små miniatyr gayföräldrar som donerar blod – en kommentar till att homosexuella varken får bli blodgivare eller adoptivföräldrar. CDU:s bayerska systerparti valde att istället bygga upp en traditionell bayersk festival. Och så vidare.

Man kan ha många invändningar mot politiska utopier. Är det verkligen politiker som ska avgöra hur samhället ska utveckla sig?

Samtidigt är det uppenbart att olika politiska program får konsekvenser om de genomförs. Varför inte ge varje parti en skalenlig modell av Gotland och låta dem visa vilka konsekvenser politiken skulle få i praktiken.

Gotland är en kommun med uruselt företagsklimat och en hel del av den landsbygdsproblematik som en stor del av landet dras med. Samtidigt finns förstås stora natur- och historiska värden. Hur utveckla och förvalta allt detta?

Själv skulle jag gärna, för att nämna ett exempel, se ett Gotland där Svenska spel får konkurrens från privata aktörer. I dag är öns största arbetsgivare Gotlands kommun (över 30 procent), Svenska spel och försäkringskassan.

Men det finns förstås en rad andra viktiga frågor som kan illustreras på ett Miniatyrgotland. Vad händer med försvaret? Ska man få bygga villor vid vattnet? Är det Ojnareskogen eller möjligheten att starta ett kalkbrott som ska bevaras? Är 0,5 procent – aktuell statistik för Gotland – en lagom andel elever i fristående grundskolor eller borde valfriheten öka?

Det kan väl vara en lagom uppgift att värma upp med inför valet – visa en spännande vision för Gotland. Så tar vi resten av Sverige sedan.

Maria Eriksson är chefredaktör för Svensk Tidskrift.