Allvarligt att Johnson kampanjar för Brexit

Den brittiska folkomröstningen om EU är det i särklass viktigaste valet för Sverige under året. Nu har den blivit en bricka i ett partipolitiskt maktspel, skriver Christofer Fjellner.

I veckan fick nej-sidan i Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskap förstärkning av en viktig spelare. Boris Johnson, Londons konservative borgmästare, kampanjar nu för att britterna ska lämna EU. Detta är både allvarligt och tråkigt. Och inte bara för att ett splittrat Europa kommer få svårare att ta sig an de stora utmaningar vi står inför i klimat-, migrations- och säkerhetspolitiken. Utan också för att för att Storbritannien är en viktig svensk bundsförvant i EU-samarbetet.

Jag är en stor vän av Tories. Men tyvärr verkar det som om enskilda personers partiledarambitioner kan komma att stå både Storbritannien och EU dyrt. För Johnsons engagemang i folkomröstningen handlar ytterst om någonting helt annat än Storbritanniens medlemskap i EU: att erövra partiledarposten. Nu söker han stöd hos Tories backbenchers genom att kraftfullt demonstrera sin EU-skepticism.

Vi borde knappast bli förvånade. Johnsons metod är inte ny. David Cameron använde samma strategi när han för drygt tio år sedan kampanjade för att bli ny Toryledare, och i parlamentsvalet 2015 plockade Tories framgångsrikt röster genom att utlova den folkomröstning som kommer att äga rum i sommar. Själva sakfrågan, Storbritanniens vara eller icke vara i EU, är alltså i mångt och mycket sekundär. Den verkar istället ha blivit en bricka i Tories partipolitiska maktspel.

Glädjande nog har andra konservativa frontfigurer uttryckt sitt stöd för fortsatt brittiskt medlemskap. Nu senast meddelade inrikesminister Theresa May att hon stödjer ja-sidan. Och Camerons regerings officiella ståndpunkt är ju, efter överenskommelsen med Europeiska rådet, också att ett utträde borde undvikas.

Det är ingen tvekan att både Storbritannien och EU blir starkare, säkrare och bättre om britterna stannar i EU. Och vad händer egentligen med Storbritannien om britterna väljer att lämna EU? Mycket talar för att Skottland och kanske även Nordirland då kräver nya folkomröstningar om att lämna Storbritannien och stanna kvar i Europa.

Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas: den brittiska folkomröstningen om EU är det i särklass viktigaste valet för Sverige under året. Det finns få andra länder som vi har så mycket gemensamt med som Storbritannien när det gäller EU:s budget, säkerhetspolitik och den fria inre marknaden. Utan britterna ökar risken för att EU styrs åt fel håll. Då kanske resultatet blir att det snart är vi svenskar som folkomröstar om vårt eget EU-medlemskap.

Christofer Fjellner är europaparlamentariker (M)