I fablernas värld

Slavenka Drakulić
Katt i Warszawa
Natur & Kultur 2009

kattiwarszawa_200x298Hon har gjort det igen, skrivit underhållande om något så trist som kommunismen. Den kroatiska författaren Slavenka Drakulić blev ett världsnamn i mitten av 90-talet med titlar som Hur vi lyckades överleva kommunismen med ett leende på läpparna och Balkan Express, obligatorisk läsning under imperiernas upplösning, det sovjetiska och det jugoslaviska.

För att inte tala om hennes mästerverk, den grymma våldtäktsskildringen från Serbien-kriget, Som om jag inte vore där (1999). Den passar utmärkt en ändå sömnlös natt för den som vill förstå något om vad som drabbar kvinnor i krig.

I den nya novellsamlingen låter hon djur berätta om livet då och nu i de befriade länderna: en mus i Prag, en hund i Bukarest, polska katten Gorby som bor hemma hos general Jaruzelski, en mullvad i Berlin, en papegoja och en korp på Balkan. Läsaren leds genom den nära historien i en lättsam men ändå filosofisk ton som medger utvikningar i de ämnen som behandlas – alltifrån kvaliteten på dasspapper till förtryckarnas skuld och moral.

Greppet fungerar. Den som länge undrat hur vetskapen om abstraktioner som Ondskans imperium och Muren ska kunna överleva och traderas yngre generationer har här fått ett verktyg i form av en gåva till yngre läsare som behöver ledas med varlig hand genom en av ondskans ideologier.

drakulic
Slavenka Drakulić

Aisopos lät räven klaga över surheten hos de rönnbär han hade tänkt äta men inte kunde nå; här bleknar socialismens lockelser i ljuset av det våld som upprätthöll systemet. Det var väl surt också för kommunisterna att de inte kunde fixa ens bananer till publikum, så populärt som deras budskap egentligen var från början.

Författaren försummar inte att ironiskt påpeka att väldigt många fler stödde kommunismens införande i dessa länder än vad som senare kunde tyckas vara fallet, när Muren väl hade fallit. Efter det kalla kriget undrar man förstås hur någon kunde vara kommunist (utom Lars Ohly) mot bakgrund av alla som framstod som egentliga motståndsmän.

Hur som med den saken: opportunister i alla länder, förenen Eder! För oss andra gäller credot från en annan författare som visste en del om kommunism; som George Orwell formulerar saken i 1984, citerad av Drakulić:

”Den som behärskar det förflutna behärskar framtiden. Den som behärskar nutiden behärskar det förflutna.”

Det är därför böcker som Katt i Warszawa har en större tyngd än en bekymmerslös formgivning kan ge ett första intryck av – de blott 160 sidorna ser ut som min barndoms Pelle Svanslös men rymmer en saga med betydligt mera klös mellan pärmarna.

Mats JohanssonMats Johansson är riksdagsledamot (m) och styrelseordförande för Svensk Tidskrift.
Läs också hans tidigare recensioner:
68-vänstern är död, kulturvänstern lever, (25/9)
Många möten blev det, (4/9)